ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΟΙ ''ΠΟΝΤΙΚΟΙ'' ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Αυτές είναι δουλειές. Μαθαίνεις τις προσφορές των αντιπάλων σου και κερδίζεις εσύ τους διαγωνισμούς προσφέροντας εκ του ασφαλούς κατά τι λιγότερο. Μόνο που δεν το κάνεις νόμιμα. Επόμενο οι αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να ψάχνουν απεγνωσμένα, να εντοπίσουν το κύκλωμα. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, είχαν καταφέρει να σπάσουν  τους κωδικούς ασφαλείας στο υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τους κωδικούς της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Δημόσιων Συμβάσεων, όπου αποθηκεύονται οι προσφορές των διαγωνισμών για τις προμήθειες του δημοσίου. Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι χάκερς, λοιπόν, έσπασαν ή υπέκλεψαν αυτούς τους κωδικούς κι έτσι είχαν τη δυνατότητα να μπαίνουν στο σύστημα και να βλέπουν τις προσφορές των προμηθευτών.

Είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος επιχειρηματικής κατασκοπείας, πολύ φθηνότερος και αποδοτικότερος απ' ό,τι στο παρελθόν. Παλιά η παρακολούθηση των κινήσεων των επιχειρηματιών γινόταν μόνο με πληροφορίες ή με φωτογραφίες εγγράφων που υπέκλεπταν «ποντικοί», με διάρρηξη στα γραφεία επιχειρήσεων. Τώρα μ΄ έναν κωδικό όλες τις πληροφορίες είναι στο... πιάτο του πονηρού.
Διαβαστε ακομα:

ΠΟΙΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ; ΤΟ ΜΠΑΞΙΣΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ... ΘΕΙΑ ΟΡΓΗ!