ΕΣΚΟΜΠΑΡ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΙΝΗΣ

 
Λος Καφετέρος λένε τους Κολομβιανούς. Επίσημα αυτό είναι το ψευδώνυμό τους. Λος Καφετέρος, δηλαδή καλλιεργητές του καφέ. Έλα! Όχι Λος Κοκαίνος. Στη Σαουδική Αραβία είναι το πετρέλαιο, στην Κολομβία είναι η κόκα. Το φυτό από το οποίο παράγεται η κοκαίνη. Στην Κολομβία, που είναι δέκα φορές σε έκταση μεγαλύτερη από την Ελλάδα, γεννήθηκε ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών της αιωνιότητος, ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Κολομβίας, ο πιο διάσημος είναι ο Κάρλος Βαλντεράμα, το όνομα του οποίου είναι χαμένο στη σκιά του αρχιβαρώνου των ναρκωτικών, του “βασιλιά της σκόνης”, του περιβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο απόλυτος θρύλος. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη να διαπράξει όσα πραγματικά κι όχι τραβηγμένα από τη φαντασία χρεώνονται σ' αυτόν, στον Εσκομπάρ.

Γεννήθηκε πρώτη Δεκεμβρίου, το 1949, σε μια καλύβα και από ένα κλεφτρόνι ανήλικος ακόμα φοίτησε στην οργανωμένη εγκληματικότητα ως μπράβος μαφιόζου και εξελίχθηκε στον Νο1 καπετάν αρχιλαθρέμπορα που έλεγχε κατά 80% την παραγωγή και τη διανομή της κοκαίνης της Κολομβίας. Τρελά λεφτά. Αδίστακτος δολοφόνος. Με εντολές του έχουν σκοτωθεί 100.000 άνθρωποι. Ήταν, όμως, “φιλάνθρωπος”, ο ήρωας των φτωχών, ένας οικογενειάρχης, στοργικός πατέρας.

Λες Ελλάδα στο εξωτερικό και η σκέψη πάει κατ' ευθείαν στα σουβλάκια, στο συρτάκι, στην Ακρόπολη, στη Μύκονο και από πρόσωπα στον Χατζιδάκι, στον Θεοδωράκη, την Νάνα Μούσχουρη, την Μελίνα Μερκούρη, την Μαρία Κάλλας, τον Ντέμη Ρούσσο. Αν πεις Κολομβία έρχεται στο στόμα το όνομα Πάμπλο Εσκομπάρ, που είχε προσωπική φρουρά 1.000 οπλισμένους και άριστα εκπαιδευμένους ανδρες.

Μετά από 16 μήνες κυνηγητό μέσα στη ζούγκλα ένα απόσπασμα της κυβέρνησης, συν 100 πράκτορες της CIA και με τη βοήθεια 17 αεροπλάνων, κατάφεραν να τον σκοτώσουν, στις 2 Δεκεμβρίου, σα σήμερα το 1993. Στην κηδεία του απλοί άνθρωποι έκλαιγαν και φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα. Δεν υπήρχε πια ο Ρομπέν των Δασών της κοκαίνης που έδινε μεροκάματο σε χιλιάδες ανθρώπους και ενίσχυε οικονομικά φτωχούς.

Ο αρχινονός της κοκαίνης είχε κτίσει χωριό με... ρόδες στη ζούγκλα και συντηρούσε 400 φτωχές οικογένειες για να κρύβουν το μυστικό του... αεροδρόμιο! Κάθε μέρα τα ιδιόκτητα αεροπλάνα του Εσκομπάρ έκαναν τρεις πτήσεις για να μεταφέρουν φορτία κοκαίνης. Για να μην τσεκάρουν τα δορυφορικά συστήματα το αεροδρόμιο του ο Εσκομπάρ έκτισε “καλύβες”, σπίτια με όψη καλύβας, που μετακινούνταν με... τροχούς. Τρία λεπτά πριν προσγειωθεί ή απογειωθεί αεροπλάνο οι “καλύβες” μετακινούνταν και αδειάζανε το χώρο του αεροδρομίου.

Κολομβία, με μια φράση, σημαίνει τα καρτέλ των ναρκωτικών! Η οργανωμένη ναρκοβιομηχανία της στηρίζεται στις φυτείες της κόκας, στην παραγωγή της κοκαίνης και το ''εξωτερικό εμπόριο'' της. Παγκόσμια. Τεράστιο σε τζίρους που το ελέγχουν οι βαρώνοι της κοκαίνης, οι οποίοι με ναρκοπέσος έχουν διεισδύσει έτσι ή αλλοιώς στη νομιμότητα, στα μήντια, στα κόμματα, στη δικαιοσύνη, παντού.

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ είναι στο χώμα, όμως δεν πέθαναν τα καρτέλ και οι βαρώνοι τους. Κανείς, βέβαια, δεν έφθασε να γίνει ένας άλλος Εσκομπάρ (Η φώτο δεν είναι από ταινία ή σήριαλ, είναι η φάτσα του Έσκομπαρ).

Διαβαστε ακομα:

Ο ΜΙΣΤΕΡ BIG MAC