Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ

 

Θέλω να γράψω για ένα μεγάλο, έναν εμβληματικό επαναστάτη, ο ορισμός του επαναστάτη, ενός αμόρφωτου που τον έπνιγε το άδικο σε βάρος των αγροτών της πατρίδας του. Όχι για κάποιον ρεζίλη που βγαίνει στα μπαλκόνια και μιλάει για Αλλαγή, για Νέα Σελίδα κι άλλες τέτοιες παπαρδέλες. Για τον Εμιλιάνο Ζαπάτα που το 1911, ξεκίνησε τον αγώνα του σαν ηγέτης της αγροτικής μεταρρύθμισης στο Μεξικό, όμως η σκέψη μου πάει στο σινεμά.

Όταν βάζουν το χέρι τους γίγαντες τότε το αποτέλεσμα είναι αριστούργημα. Σεναριογράφος ο κορυφαίος συγγραφέας Τζων Στάιμπεκ, σκηνοθέτης ο Ελία Καζάν, πρωταγωνιστής ο Μάρλον Μπράντο. Σ' αυτόν τον ηθοποιό σταματάς. Εκεί τελειώνει η τέχνη της ηθοποιίας.

Τι να τον κάνεις τον Μπράντο, τούτο το τέρας, όταν δεν του δίνεις ρόλο που θα μείνει στην Ιστορία; Του 1952 ταινία ασπρόμαυρη το Viva Zapata, αλησμόνητες σκηνές. Μιλάμε για κινηματογράφο με σκηνές που στις χαράζουν μέσα σου. Ο αγράμματος Ζαπάτα, πρώτη νύχτα του γάμου του, λέει στη γυναίκα του, που την παίζει η Τζην Πήτερς, “Μάθε μου να διαβάζω”.

Πώς την λες αυτή την ατάκα, αυτό είναι. Ποια στάση παίρνει το κορμί σου στο κρεββάτι. Από ποια απόσταση είναι η κάμερα. Ο φωτισμός.

Η σκηνή, ο τσακωμός του Ζαπάτα-Μπράντο με τον αδελφό του-Άντονυ Κουήν, άλλο θηρίο αυτό. Στο φινάλε τον σκοτώνουν τον επαναστάτη Ζαπάτα και οι χωριάτες δεν το πιστεύουν. Δεν μπορούν, δεν θέλουν να το δεχθούν, ότι πέθανε ο άνθρωπος τους, δηλαδή κάποιος που δεν πεθαίνει. Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλαζάρ γεννήθηκε το 1879 και δολοφονήθηκε σα σήμερα 10 Απριλίου το 1919.

Διαβάστε ακόμα:

Ψόφαγαν για χαβαλέ επειδή πέθανε η Θάτσερ