ΠΗΡΕ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

 

Σήμερα Τρίτη, 8 Ιουλίου, είναι του αγίου Προκοπίου. Ένα εβραιόπουλο, πλουσιόπαιδο, από τα golden boy της Ιερουσαλήμ τα οποία συνεργάστηκαν με τον κατακτητή Ρωμαίο. Τον διόρισαν Δούκα της Αλεξάνδρειας και μέσα στα καθήκοντά του ήταν να παίρνει στο κυνήγι τους χριστιανούς, εποχή 3ος  αιώνας.

Πρόβλημα για την αυτοκρατορία οι οπαδοί του Ιησού που περισσότερο αντιμετωπίζονταν, και δικαιολογημένα, σαν αντιφρονούντες. Σαν υποψήφιοι αντιστασιακοί. Ο μετέπειτα άγιος με το όνομα Προκόπιος, πάνω στο άλογο, προχωρεί να εξαρθρώσει μια εστία χριστιανών, όταν παρουσιάστηκε, λέει, το όραμα του Σταυρού και άκουσε μια φωνή να του ψιθυρίζει «Είμαι ο Χριστός, ο υιός του Θεού».

Κάπως έτσι αλλαξοπίστησε, έγινε χριστιανός. Αυτό δεν άρεσε στη μάνα του, που τον κάρφωσε στην αντιτρομοκρατική, αφού ο γιος της επέμενε ότι είδε το αληθινό φως, ότι συνάντησε την αληθινή πίστη.
Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας ο Προκόπης να θέλει να συμπεριφέρεται σαν τους λεχρίτες χριστιανούς. Αυτονόητη ήταν η παραδειγματική τιμωρία του. Τον πήγαν σηκωτό σ’ ένα ειδωλολατρικό ναό να τον θυσιάσουν, όμως αυτός με θαύμα γκρέμισε το κτίριο.

Αυτό ήταν. Η μάνα του πίστεψε κι αυτή, όπως κι άλλα άτομα της ανωτέρας τάξεως. Αυτό είχε σα συνέπεια να τους πάρουν όλους το κεφάλι, όπως να αποκεφαλίσουν και τον Προκόπιο. Ακαταλαβίστικο. Ανακαλύπτουν τον χριστιανισμό και χάνουν το κεφάλι τους. Τι κόλπο να ‘ναι αυτό;
Το όνομα του μεγαλομάρτυρα αγίου Προκόπιου αναφέρεται στους γάμους, για να προκόβουν οι νεόνυμφοι. Αν, όμως, δεν προκόψουν δεν θα φταίει ο άγιος αλλά οι ίδιοι οι παντρεμένοι.

Διαβάστε ακόμα:

Ηθελε να πεθάνει παρθένα