Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΗΑΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

 

Πουλάει ένα υποβρύχιο στους Έλληνες και αμέσως διπλαρώνει τους Τούρκους και τους πουλάει δύο υποβρύχια. Έμπορας όπλων, και η καλύτερή του να πασάρει πράμα σε εμπόλεμους. Αφού, λοιπόν, εξασφάλισε τις δύο παραγγελίες, επιτόπου την πέφτει στον υπουργό Ναυτικών της Ρωσίας, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Τουρκία. “Μόνον αν αγοράσεις τέσσερα υποβρύχια, υπουργέ μου, θα έχεις υπεροπλία απέναντι στην Τουρκία”.

Θρύλος “ο βασιληάς των όπλων” Βασίλης Ζαχαριάδης, κλασικός τυχοδιώκτης υψηλής κλάσεως, πρόσωπο αξιοσέβαστο σ' όλους τους κορυφαίους πολιτικούς που έχουν γράψει το όνομά τους στην Ιστορία. Ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ που γεννήθηκε σα σήμερα, 6 Οκτωβρίου, το 1849, στην Ανατολία της Τουρκίας, έζησε μια ζωή συναρπαστική, στο χρήμα και την κομπίνα, στην ίντριγκα και τις γυναίκες.

Ποιος αποφάσιζε για την αγορά όπλων σε μια χώρα; Διπλάρωνε αυτόν ακριβώς που θα έβαζε την υπογραφή στην παραγγελία, αφού προηγουμένως είχε πληροφορηθεί τις αδυναμίες του, αν του αρέσουν οι γυναίκες, αν τη βρίσκει με τεκνά. Κέρδισε απίστευτα χρήματα, γι' αυτό έκανε ζωή μεγιστάνα. Και νταραβεριζότανε με αρχηγούς κρατών.

Από την Κωνσταντινούπολη, όπως πολλοί Έλληνες, έτσι και ο πατέρας του Βασίλη βρέθηκε στην Οδησσό, όπου άνοιξε ένα ραφείο. Επέστρεψαν οικογενειακώς στην Τουρκία αφού άλλαξαν το όνομά τους σε Ζαχάρωφ. Ο πατέρας έγινε έμπορος ξυλείας και ο μικρός Βασίλης στάλθηκε μετά το δημοτικό σε σχολείο στην Αγγλία.

Αριστοκρατικός, αρχοντικός, εξαιρετικά ευπαρουσίαστος ο Ζαχάρωφ, ολόξανθα μαλλιά και καταγάλανα μάτια. Γοήτευσε κόρη μεγαλοεπιχειρηματία και την παντρεύτηκε. Με τα λεφτά της προίκας της γυναίκας του ψαχνότανε σε ποιες βρωμοδουλειές να μπλεχτεί, δεν ησύχαζε από το πάθος του να κονομήσει. Σε πρώτη φάση είναι άπειρος ακόμα να κτυπήσει μεγάλα ψάρια.

Πρώτη δυνατή γνωριμία ο Στέφανος Σκουλούδης, ιδρυτής της Τράπεζας Κωνσταντινουπόλεως. Πετάγεται στην Κύπρο και το ρίχνει στις προμήθειες για τις καντίνες των Άγγλων. Καλά λεφτά, όμως ψιλά πράγματα για τα κυβικά του. Πώς μπλέχτηκε με τα όπλα;

Ανέλαβε εκπρόσωπος μιας σουηδικής εταιρείας, δήθεν ναυτικό πρακτορείο, που όμως στην πραγματικότητα ήταν μια μικρή οπλοβιομηχανία. Άρχισε τα ταξίδια, Αλεξάνδρεια και Βηρυττό, Αθήνα και Κωνσταντινούπουλη. Άνοιγε πόρτες, έφτιαχνε σχέσεις προσωπικές. Προηγουμένως έγινε συνεργάτης με τον ανταγωνιστή του Κρουπ στην πολεμική βιομηχανία, τον Βίκερς.

Το 1912 ο βασιληάς Γεώργιος δέχεται τον Ζαχάρωφ αλλά η παραγγελία έπεσε στο κενό διότι μετά ξέσπασε ο Α' παγκόσμιος πόλεμος. Το πλοίο που μετέφερε τα πυροβόλα για τον ελληνικό στρατό το κατάσχεσε η Μεγάλη Βρετανία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σχέση Ζαχάρωφ και Ελευθερίου Βενιζέλου, που λέγεται ότι παρέμειναν φίλοι και αφού τα είχαν τσουγκρίσει.

Ο Ζαχάρωφ πέθανε 6 Νοεμβρίου του 1936.

Διαβάστε ακόμα:

Η κατάρα του Ελληνα στο Σικάγο