ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ;

 

Το γεγονός. Στις 16 Νοεμβρίου το 1967 η κυβέρνηση του Ντεμιρέλ εξουσιοδοτήθηκε από την τούρκικη εθνοσυνέλευση να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός στον Έβρο επιτόπου βάρεσε ύψιστη ετοιμότητα και προωθήθηκε στις τελικές θέσεις.

Όταν λέμε κυβέρνηση ελληνική εννοούμε τη χούντα τη στρατιωτική. Πριν από επτά μήνες έχει γίνει δικτατορία. Ο πόλεμος δύσκολα να αποφευχθεί ανάμεσα σε δυο συμμάχους, την νατοϊκή Ελλάδα και την νατοϊκή Τουρκία.

«Ως εδώ ήταν το λαδάκι μας, εδώ θα πεθάνεις…» σκέπτεται ο δόκιμος αξιωματικός του βιβλίου «Πρόβες Πολέμου» του Διονύση Χαριτόπουλου. Συνεχίζουμε να είμαστε στην πραγματικότητα, δεν ξεφύγαμε σε γεγονός φανταστικό, μυθιστορηματικό. Είναι φανερό ότι ο ήρωας του βιβλίου είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Χαριτόπουλος, που είχε υπηρετήσει εκείνη ακριβώς την εποχή στην ίδια περιοχή έφεδρος ανθυπολοχαγός (φωτό) εκπαιδευμένος στον ανορθόδοξο πόλεμο και κρατούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε τα πάντα.

«Πετιέμαι στο πιο κοντυνό χωριό για τσιγάρα» διαβάζεις στο βιβλίο να λέει ο δόκιμος αξιωματικός, δηλαδή ο ίδιος ο συγγραφέας. «Χτυπάω και δυο κονιάκ για το κρύο. Ένας πιτσιρικάς σκάβει με τα χέρια το χιόνι. Τον παρακολουθώ. Στη λακούβα χώνει ένα μικρό παιχνίδι και το θάβει. Το σκεπάζει καλά. Πάω κοντά του, τον ρωτάω γιατί το κρύβει.
- Θα μ’ το πάρουν οι Τούρκοι, μου κάνει αθώα.

Το κλίμα της εποχής, τηλεγραφικά. Κρυμμένα στρατόπεδα και έρωτες, κορίτσια που γνωρίζονται με τους στρατιώτες στις περατζάδες των μικρών πόλεων, χαρτοπαιξία, οράματα για την Αγιά Σοφιά, προκλητικοί Έλληνες και Τούρκοι κομάντος που περνάνε το ποτάμι («χάνονται ψυχές…»). Παπαδόπουλος, Λαδάς και Σπαντιδάκης συναντιούνται στα σύνορα με τον Ντεμιρέλ, που αμέσως παίρνει πρέφα την ανεπάρκεια των χουντικών. Και έσκασε ένα βασιλικό κίνημα που έπεσε στο κενό.

Οι στρατευμένοι Έλληνες πως θα αντιδρούσαν όταν η πατρίδα έφθασε στα πρόθυρα του πολέμου; Και σήμερα τι θα έκανε η νεολαία; Στη συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή ο Χαριτόπουλος απάντησε:

«Όπως διαβάσατε στο βιβλίο οι νέοι και τότε συμπεριφέρονταν σαν απροσάρμοστοι και γραψαρχίδηδες, αλλά μπροστά στον εξωτερικό κίνδυνο άλλαξαν αυτομάτως και τον αντιμετώπισαν με εντυπωσιακή αυταπάρνηση. Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως το ίδιο θα κάνουν και τα σημερινά παιδιά. Είναι στο κύτταρό τους. Αυτό που μας χαρακτηρίζει, έχει γράψει ο σπουδαίος Νίκος Σβορώνος, είναι το έντονο αντιστασιακό και ανυπότακτο στοιχείο του λαού μας».

- Ποια ήταν τα συναισθήματα των κληρωτών ανάμεσα στην υγιή φιλοπατρία και τον τυχοδιωκτισμό των συνταγματαρχών;

«Το ερώτημα έχει απαντηθεί στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Και τότε δικτατορία είχαμε. Οι άνθρωποι, όμως, και τότε και σήμερα ξέρουν πως το κράτος δεν είναι πατρίδα. Είναι απλά ένας διαχειριστής της κοινωνίας, καλός, κακός. Συνήθως άθλιος. Η πατρίδα είναι μέσα μας κάτι πολύ πιο βαθύ, αναλλοίωτο και πανάρχαιο. Και προκειμένου να την υπερασπιστείς δεν χωράνε διλήμματα, τακιμιάζεις και με τον διάβολο».

Το βιβλίο «Πρόβες πολέμου» του Διονύση Χαριτόπουλου διατίθεται από τις εκδόσεις Τόπος (2108222835, 2108222856) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.toposbooks.gr

Διαβάστε ακόμα:

Η κυτταρίτιδα ακολουθεί τους νόμους της