Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΗΤΕΣ

 

Δεν έχει γραφτεί ακόμα η αληθινή ιστορία της ναυμαχίας του Ναβαρίνου, ίσως να μη γραφτεί ποτέ, κι όχι γιατί επικρατεί μια σκοπιμότητα. Μιλάμε για το στρατιωτικό επεισόδιο που καθάρισε την μπουγάδα στην υπόθεση της απελευθέρωσης της Ελλάδος από τον οθωμανό. Κι αυτό συνέβη τον Οκτώβριο του 1827 όταν κατέστρεψαν στο όρμο του Ναυαρίνου την τουρκοαιγυπτιακή αρμάδα οι ενωμένοι στόλοι της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας. Το πατατράκ στην Ευρώπη με το χαστούκι στη μεμέτικη αυτοκρατορία.

Η αγγλική κυβέρνηση εξέφρασε τα συλλυπητήρια(!) της στον σουλτάνο κι έριξε την ευθύνη στον Άγγλο ναύαρχο Έντουαρντ Κορδιγκτον, τον οποίον μετά το θρίαμβο στο Ναβαρίνο τον αποστράτευσαν! Απεναντίας ο τσάρος παρασημοφόρησε τον υποναύαρχο κόμη Χέϋντεν. Πραγματικά πέρασε της Ρωσίας, ήταν ο θρίαμβος της ρώσικης πολιτικής το Ναβαρίνο. Ο άλλος ναύαρχος ήταν ο τότε 45χρονος Γάλλος Δερυγνί, όπως τον λέμε στην Ελλάδα.

Τρεις κοντινοί μεταξύ τους δρόμοι της Αθήνας έχουν τα ονόματα των τριών νικητών του Ναβαρίνου, Κορδιγκτώνος, Χέϋδεν και Δερυγνί στην πλατεία Βικτωρίας. Η κουβέντα σήμερα για τον μπαρουτοκαπνισμένο σε πολυάριθμες μάχες de Rigny, που πέθανε 53 χρονών σα σήμερα, στις 6 Νοεμβρίου, το 1835. Στα 16 του χρόνια κατατάχθηκε στο ναυτικό και στα 17 έγινε σημαιοφόρος ο Marie Henri Daniel Gathier, ανηψιός βαρώνου και ορφανός από πιτσιρικάς. Οι επιτυχίες του στη θάλασσα τον έκαναν και βουλευτή.

Δεν ήταν σύμμαχοι Αγγλία και Γαλλία και Ρωσία. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Ούτε φιλέλληνες. Ανάλογα με τα συμφέροντα τους είναι υπέρ ή εναντίον σου. Ο ίδιος ο Ναπολέων τον είχε ανακρίνει τον κόμη Ντε Ρυνί όταν ο γαλλικός στόλος απέτυχε να εισβάλλει στην Αγγλία. Σήμερα είμαστε μαζί, χθες εχθροί, αύριο πάλι στην ίδια πλευρά.

Διαβάστε ακόμα:

Ο θάνατος της «φιλικής εταιρείας»