ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

 

Του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου σήμερα. Αφού πέθανε 25 Ιανουαρίου, σα σήμερα το 390, σήμερα γιορτάζεται η μνήμη του πιο ταλαντούχου ρήτορα της χριστιανικής Εκκλησίας, του ενός από τους τρεις Ιεράρχες. Άρα, γιορτάζεται και στις 30 Ιανουαρίου, με τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Στα χρόνια του Γρηγορίου, του Καππαδόκη, γεννήθηκε σ' ένα χωριό της Ναζιανζού, του Γρηγορίου της Ναζιανζού όπως τον αποκαλούν, ο χριστιανισμός έχει πια επιβληθεί, αλλά συνεχίζει να πέφτει το πολύ ψάξιμο. Ο κάθε ιεράρχης έχει τις δικές του ερμηνείες και παραμύθι φούρναρης στο όνομα της αληθινής πίστης, στην πραγματικότητα προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη εξουσία, τι άλλο;..., συνωμοτούν, φτιάχνουν αιρέσεις, αιρετικές φράξιες.

Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να καλύψουν τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες τους οι ιεράρχες, η επίδειξη της πίστης τους, πριν ακόμα ισχυροποιηθεί η κεντρική εξουσία της Εκκλησίας. Χαμός, λοιπόν, με το φανατισμό, με το τι εννοούν τα κιτάπια, οι ιερές γραφές, οι οποίες βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν από άλλους έχουν πλαστογραφηθεί και παραχαραχτεί κατά τα συμφέροντα τους.

Ο Γρηγόριος επέμενε πολύ στη διαμόρφωση της Αγίας Τριάδος, Πατήρ, Υιός και Πνεύμα. Δεν φθάνει αυτό. Ποιο είναι το Άγιο Πνεύμα, τι κόλπο είναι. Ο Υιός είναι ανόμοιος του Πατρός ή ομοιούσιος. Δεν θα προχωρήσει το δόγμα αν δεν ξεκαθαριστούν αυτά τα βασικά, κι αν δεν επιβληθούν στους “τοπάρχες”, στους διάφορους επισκόπους, που όλοι τους έκαναν ιδεολογικοθεολογικό παιχνίδι.

Ήθελε να γίνει μοναχός ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, όμως χειροτονήθηκε παπάς από τον πατέρα του. Ήρθε και στην Αθήνα, όπως και ο Βασίλειος ο Μέγας, μελέτησε τους Έλληνες φιλοσόφους και τους “μπέρδεψε” με τον χριστιανισμό. Είχε προβλήματα με τον αρχαιολάτρη αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουλιανό, που είχε αποκηρύξει τον χριστιανισμό, όπως και πολέμησε τον αρειανισμό, που τότε έπαιζε δυνατά μπάλα στην Καππαδοκία, ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, άγιος για την ορθοδοξία και τον καθολικισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ξένια που έγινε Ανδρέας!