ΜΑΘΗΜΑ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΑ» GAY LOUGANIS

 

Δεν είναι ελληνικής καταγωγής, όπως για χρόνια πολλά λανθασμένα γνωρίζαμε, ο Αμερικάνος ολυμπιονίκης Greg-Γρηγόρης-Louganis. Το όνομά του είναι ελληνικό, Γρηγόρης-Ευθύμιος Λουγκάνης, επειδή υιοθετήθηκε από Έλληνα. Ο θετός πατέρας του αποδέχθηκε την ομοφυλοφιλία του Γρηγόρη λίγο πριν πεθάνει. Μόνον τότε ήρθαν πολύ κοντά οι δύο άνδρες.

Φυσιογνωμία στις καταδύσεις ο Greg Louganis, χρυσός το 1984 και το 1988, στο σύνολο πέντε μετάλλια σε ολυμπιακούς αγώνες, κορυφαίες διακρίσεις στις ΗΠΑ και στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Πριν από τα 30 του χρόνια, το 1989, αποσύρθηκε από τον αθλητισμό ο φορέας του aids, και γράφουμε γι' αυτόν σήμερα με την ευκαιρία της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, για την οροθετικότητα.

Κρατάω μια κουβέντα του Λουγκάνη, που έχει παντρευτεί τον σύντροφό του. «Αγαπώ τα σκυλιά. Έχω διδαχθεί από την υπομονή τους». Μεγάλη κουβέντα. Ίσως οφείλεται στην υπομονή του μέχρι να εκδηλώσει την ομοφυλοφιλία του.

Υπάρχει η «θεωρία» ότι ο Θεός έφτιαξε τα ζώα για να μαθαίνουν απ' αυτά οι άνθρωποι. Ότι το δίποδο εξελίχθηκε κοινωνικά παίρνοντας μαθήματα ζωής και επιβίωσης από τα τετράποδα.

«Η έλλειψη υπομονής ήταν ένα ελάττωμά μου» είπε στο Μέγαρο Μουσικής ο Louganis, με βιολογικούς γονείς από Σιμόα ο πατέρας, από Σουηδία η μητέρα, που ασχολείται με το γράψιμο, τη συγγραφή. «Από τα ζώα διδάχθηκα την υπομονή τους». Αυτά από τον ολυμπιονίκη που δηλώνει περισσότερο πνευματικός άνθρωπος παρά θρησκευόμενος.

Διαβάστε ακόμα:

Μαύρο στο ξύλο τον προπονητή τους