ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΒΕΝΕΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

 

του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Αν πονάει κάτι περισσότερο από τα μπαζωμένα ρέματα και την αδιαφορία των Αρχών, αυτό είναι η απάθεια Κοινωνίας και Πολιτείας απέναντι σε έναν ...προγραμματισμένο κίνδυνο, όπως η καταιγίδα.

Το φυσικό αυτό φαινόμενο έχει την ευγένεια να μας προειδοποιεί όχι μόνο για τον ερχομό του, αλλά και για τις συνέπειες του. Και το κάνει χρόνια τώρα με σαφήνεια και καθαρότητα. Άσχετα αν εμείς δεν του δίνουμε σημασία. Απομακρυνθείτε από το ρέμα της Εσχατιάς.

Την άλλη φορά θα θρηνήσετε ζωές. Αυτό ήταν το μήνυμα που μας έστειλε μόλις τον Οκτώβριο του 2014, όταν τα αφρισμένα νερά του παρέσυραν στο πέρασμα τους ό,τι βρήκε μπροστά του στην περιοχή Μενιδίου. Σπίτια, αυτοκίνητα και ανθρώπους. Και έπεσε μέσα. Ο χείμαρρος που κατεβαίνει από την Πάρνηθα έγινε για μία ακόμη φορά πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Μηνύματα με παρόμοιο περιεχόμενο παίρνουν συχνά και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν επικίνδυνα ρέματα. Αλλά κανείς δεν συγκινείται. Ούτε το κράτος ούτε οι τοπικές αρχές ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζούν δίπλα στον κίνδυνο.

Δηλαδή στα μπαζωμένα ρέματα που οι κοίτες τους έγιναν δρόμοι και οι όχθες τους πλατείες και σπίτια. Με την όξυνση των καιρικών φαινομένων, τα κανάλια στο εξής θα στήνουν τις κάμερες αποβραδίς στα σημεία που πιθανολογείται ότι θα χτυπήσει η καταιγίδα.

Στο ρέμα της Παλλήνης στην ανατολική Αττική, του Πυθαγόρα στο Διόνυσο και το Σκόρπιο Ποτάμι στο Μαραθώνα. Επίσης στον Ποδονίφτη, ο οποίος διέρχεται από τους δήμους Χαλανδρίου, Φιλοθέης, Ψυχικού και Νέας Ιωνίας και στα ρέματα του Περιστερίου, της Μαύρης Ώρας στον Ασπρόπυργο και του Σαρανταπόταμου στο ύψος της Χαλυβουργικής που δεν έχουν οριοθετηθεί, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Έχει κανείς την πεποίθηση ότι η αδιαφορία για τη διευθέτηση των χειμάρρων δεν είναι τυχαία. Ίσως κάποιοι να θέλουν να μετατρέψουν τα ρέματα σε τουριστική ατραξιόν.

Διαβάστε ακόμα:

Μετά τα σχολεία, τυφώνας ΦΠΑ στα γηροκομεία