Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Επιτέλους, μία ωραία παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Καιρό είχε να περάσει το κατώφλι των παλαιών ανακτόρων μία γυναίκα σαν τη Δήμητρα Ματσούκα. Ο σκοπός ήταν ιερός. Οι σκηνοθέτες που τη συνόδευαν ήθελαν να πείσουν τον Πρ. Παυλόπουλο για την ανάγκη επαναφοράς του ειδικού φόρου στα εισιτήρια του κινηματογράφου. Και η ηθοποιός έβαλε τα δυνατά της.

Για την επίσημη συνάντηση της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέλεξε ένα μπορντό, εφαρμοστό ζακετάκι, το οποίο σχολιάστηκε αρκετά, καθώς είχε περισσότερα κουμπιά ξεκούμπωτα από όσα άρμοζε.

Ακαταμάχητο το... επιχείρημα υπέρ της επαναφοράς του φόρου, ο οποίος επιβλήθηκε από μία πρώην ένοικο του Μεγάρου, όπου έγινε η συνάντηση. Την πρώην βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία επέβαλε τον ειδικό φόρο δημοσίων θεαμάτων το 1948 για την ενίσχυση των βορείων περιοχών της χώρας μετά τη λήξη του εμφυλίου. Αργότερα, ο φόρος αυτός που επιβάρυνε κατά 1,46 ευρώ το κάθε εισιτήριο μουσικού θεάτρου (οπερέτα, επιθεώρηση, συναυλία κ.λ.π.) χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση του κινηματογράφου. Ώσπου καταργήθηκε μαζί με πολλούς άλλους φόρους υπέρ τρίτων κατόπιν πιέσεων των θεσμών.

Η επίσκεψη της Ματσούκα στην Ηρώδου Αττικού θύμισε σε πολλούς παλιές δόξες του προεδρικού Μεγάρου που μία φορά κάθε χρόνο, στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μετατρεπόταν σε πασαρέλα από τις συζύγους των πολιτικών, τις γυναίκες πολιτικούς και άλλες καλεσμένες όπου σύζυγοι πολιτικών.

Η παρουσία στην προεδρική δεξίωση ήταν κάτι σαν απόδειξη υψηλού κοινωνικού στάτους και το 2008 ο αριθμός των καλεσμένων έφτασε τα 4.000 άτομα.

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε κάνει το μοιραίο λάθος να προσκαλέσει εκείνες τις πρώτες χρονιές της θητείας του και τοπικούς άρχοντες από την επαρχία, με αποτέλεσμα να γεμίσει το Μέγαρο από καραβάνια αδυσώπητες κυρίες, αποφασισμένες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με κάθε τρόπο.

Ήταν η τελευταία δεξίωση στον κήπο, αφού από την επόμενη φορά η εκδήλωση γίνεται πρωινές ώρες εντός του κτιρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Σύριζα στην κυβέρνηση, οι αυθαιρετούχοι στην εξουσία