Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΠΛΕ ΠΟΔΙΑΣ

 

Από το 1974 που ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1981 που έγινε κυβέρνηση ένα πράμα δούλευε πολύ προχωρημένα. Τις υποσχέσεις. Τις... δεσμεύσεις. Ό,τι θα κάνει και θα ράνει. Αλλαγές. Ανατροπές. Συγκρούσεις. Ρήξεις. Μετασχηματισμό της κοινωνίας. Τέτοια κουφά.

Επειδή ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν παραμύθης. Επειδή το ΠΑΣΟΚ ήταν μια από τα ίδια. Και επειδή «κάτι» έπρεπε να κάνει η... προοδευτική κυβέρνηση και έτσι να ξεχωρίσει από τη «συντηρητική» ΝΔ, προχώρησε σε μια απόφαση η οποία δεν προβλεπόταν στον... πολιτικό πρόγραμμα του κινήματος, του ΠΑΣΟΚ. Κατάργησαν την σχολική ποδιά.

Όπως σ' όλα τα σχολεία του κόσμου, και στα κολέγια, είναι κανόνας μία ίδια μαθητική αμφίεση. Να ντύνεται ''σχολικά''το αγόρι και το κορίτσι. Από τις 6 Φεβρουαρίου, σα σήμερα το 1982, με απόφαση του υπουργού παιδείας παύει η υποχρέωση των μαθητριών να φοράνε την πασίγνωστη μπλε ποδιά.
Κάποτε απαγορευόταν να κυκλοφορεί μαθήτρια χωρίς ποδιά, μαθητής χωρίς το σχολικό πηλήκιο. Από το 1982 ο καθηγητής, ο γυμνασιάρχης δεν έχει το δικαίωμα να κάνει παρατήρηση στην ανήλικη μαθήτρια αν φοράει μίνι, αν έχει τα μισά βυζιά έξω, αν είναι βαμμένη. Αν εμφανίζεται στο σχολείο σαν υποψήφιο πουτανάκι.

Η μπλε ποδιά. Με άσπρο γιακά. Είχε γιακαδάκι η ποδιά, ήταν απαραίτητος από επάνω ο άσπρος γιακάς, συνήθως πλεκτός, που σιδερωνόταν, να «κάθεται» σωστά.

Πρόοδος, απελευθέρωση η κατάργηση της «ποδιάς». Όπως πρόοδος είναι ότι μπήκε το ναρκωτικό στα σχολεία. Ότι οι μαθήτριες κάνουν εκτρώσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Τριήμερη η πρώτη απεργία στα παγκόσμια χρονικά