Ο ΑΧΜΕΤ, Ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 

Γράφει ο Ισαάκ Διαμαντίδης

Δεν ξέρω με πρωτοβουλία τίνος Τσίπρας και Νταβούτογλου μοίρασαν λουλούδια στις γυναίκες δημοσιογράφους για την ημέρα της γυναίκας, ξέρω, όμως ποιον εξυπηρετούσε το σκηνικό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάθε λόγο να το επιδιώξει. Ήταν η ώρα που στην Άγκυρα η αστυνομία διέλυε με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα συγκέντρωση γυναικών που κατήγγειλαν την κρατική πολιτική και τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών στην ανδροκρατούμενη Τουρκία.

Στη Σμύρνη, την πόλη όπου έγινε το σώου των δύο πρωθυπουργών, τουλάχιστον μια γυναίκα την ημέρα ζητεί την προστασία της αστυνομίας για να αποφύγει τη βία -συνήθως άγριο ξύλο, πλήγματα με μαχαίρι, πυρωμένο σίδερο κλπ. Η αστυνομία έχει καταγράψει σε ειδικό κατάλογο τα ονόματα ανδρών που κατά σύστημα «φέρονται βίαια» στις γυναίκες του σπιτιού τους ώστε να «σπεύδει σε τρία λεπτά μόλις λάβει σήμα για βιαιότητες».

Επίσης αστυνομική «υποστήριξη» σε 24ωρη βάση παρέχει η Διοίκηση Ασφάλειας της Σμύρνης σε 700 γυναίκες οι οποίες είναι θύματα είτε διατρέχουν τον κίνδυνο «βιαίας σωματικής επίθεσης» από σύζυγο, αδελφούς και συγγενείς.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη στείλει εδώ και χρόνια, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν δεν εκπληρώσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -βασικό μέρος του οποίου είναι η Προστασία της Γυναίκας- δεν πρόκειται «να ανοίξουν» τα κεφάλαια 19 και 23 των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε κάθε λόγο, λοιπόν, ο Τούρκος πρωθυπουργός να εκμεταλλευθεί την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για να δείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του για το ασθενές φύλο, παρότι τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.

- Σύμφωνα με τις στατιστικές, ένα μεγάλο ποσοστό των μορφωμένων γυναικών έχουν υποστεί ξυλοδαρμό από τους συζύγους των αλλά με τη σκέψη «να μην χαλάσω το σπιτικό μου και να μην στενοχωρήσω τα παιδιά μου», παραμένουν σιωπηλές.

- Οι αμόρφωτες γυναίκες σχεδόν στο σύνολό τους, προσθέτει, έχοντας τη νοοτροπία «είναι άνδρας μου και με αγαπάει και με δέρνει», ανέχονται τη βία.

Διαβάστε ακόμα:

Χαβαλές και κατανάλωση πίτσας και μπύρας