ΣΚΥΛΟΣ, ΟΜΩΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΦΟΡΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

 

Μην τολμήσεις να το αποκαλέσεις «βρωμόσκυλο». Θα υποστείς τις συνέπειες του νόμου. Μόνον «κοπρόσκυλο» δεν είναι, άρα κάθε παραβατική συμπεριφορά εναντίον του προσλαμβάνεται ως περιύβριση αρχής. Παρακαλώ! Έχεις να κάνεις με αστυνομικό. Με όργανο της τάξεως. Πιο σωστά, όχι κάποιον γραδειοκράτη αλλά με δημόσιο λειτουργό ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Παρακαλώ!

Μην κάνεις το λάθος και δεν αντιληφθείς τα διακριτικά του, ότι ανήκει στην Αστυνομία, μάλιστα αν είναι και αξιωματικός, έστω υπαξιωματικός, ένας απλός βαθμοφόρος, τότε την έχεις ακόμα πιο άσχημα.

Αστειεύομαι. Το σήκωνε η κουβέντα για τα τετράποδα της «Ομάδας Κ-9», όπως ονομάζεται από το 1986 η μονάδα των αστυνομικών σκύλων. Ενωρίτερα, όμως, από το 1975, σα σήμερα 26 Μαϊου, η ΕΛ.ΑΣ. πρωτοχρησιμοποίησε εκπαιδευμένα σκυλιά. Ήταν για εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.

Το λαμπραντόρ προσφέρεται περισσότερο στην ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών. Θέμα εκπαίδευσης, βέβαια. Το ζώο έχει το φυσικό χάρισμα, την όσφρηση, όμως αξίζει με το παραπάνω το φαγητό του, διότι μαθαίνει και πως να δρα, να αντιδρά ως... ένστολος αστυνομικός. Δεν θα ορμήξει να ξεσκίσει π.χ. κάποιον κρατούμενο, όταν αυτός επιχειρήσει να το σκάσει.

Αυτό γινόταν στο παρελθόν. Ο δραπέτης ήταν για το νοσοκομείο μετά την επίθεση του μπάτσου σκύλου. Σήμερα, ο γερμανικός ποιμενικός θα ακινητοποιήσει τον εγκληματία, που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να... ακινητοποιηθεί. Να γίνει ψόφιος κοριός.

Σκύλος, σκύλα, καμία διαφορά. Ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Τηλέφωνο για τοποθέτηση μπόμπας. Κάποιου εκρηκτικού μηχανισμού. Έχει εκπαιδευθεί το ζώο να «δείξει» το σημείο, το οποίο πιθανόν να ήταν επιμελώς κρυμμένο, ίσως κάπου στο χώμα χωμένο.
Όπως να επισημάνει πού ακριβώς είναι παγιδευμένος κάποιος, κάποιοι σε κτίριο που έγινε συντρίμμια μετά από σεισμό. Κάποιον, κάποιοι που χάθηκαν σε δασική περιοχή.

Εβδομήντα από τους 190 τετράποδους αστυνομικούς «υπηρετούν» στην Αθήνα. Όλοι βγάζουν με ευσυνειδησία το μεροκάματό τους.

Διαβάστε ακόμα:

Πρόεδρο ΠΑΕ παρακολουθούσαν, πιάσανε υπουργό