ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΩΣΙΔΕΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

 

Η Μονή Παντελεήμονος είναι η ρωσική στο Άγιον Όρος. Ο Πούτιν έχει δώσει του κόσμου τα ρούβλια γι' αυτό το μοναστήρι, που ήταν εγκαταλελειμμένο και χρειαζόταν οικοδομική αναβάθμιση. Με τη Μονή Παντελεήμονος, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος έχει χάσει το παιχνίδι. Μετά την Ουκρανία, η Ρωσία του νεοτσάρου Πούτιν, έχασε και το ρωσικό μοναστήρι, που ελέγχεται πλέον από τους Ουκρανούς μοναχούς. Οι Ρώσοι καλόγεροι είναι πια μειοψηφία.

Τι δουλειά έχει ο Πούτιν στο Άγιον Όρος και το επισκέπτεται. Στην εξουσιαστική πολιτική του από την πρώτη στιγμή ο γάτος ο Πούτιν έβαλε το παραμύθι της θρησκείας. Για να κερδίσει τον κόσμο αυτός ο πρώην υπηρέτης του κομουνιστικού καθεστώτος που για δεκαετίες στεκόταν εχθρικά στο παπαδαριό. Αφού, λοιπόν, ο κόσμος γούσταρε να επανέλθει στις εκκλησίες μετά την πτώση του κομουνισμού, ο Πούτιν άρχισε το νταραβέρι με το Άγιον Όρος. Να δείξει στην πράξη, όχι μόνον συμβολικά, ότι ο ίδιος είναι θεούσα, και ότι ο καθένας Ρώσος είναι ελεύθερος πια να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Με τον πρώην έγκλειστο του Κορυδαλλού ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου άρχισε νταραβέρι ο Πούτιν. Γιατί μ' αυτόν ειδικά; Επειδή ο Κύπριος Εφραίμ είναι «ανοικτός» στα εγκόσμια γενικώς, όχι τόσο δογματικός, τόσο εσωστρεφής όσο άλλοι ηγούμενοι.

Σήμερα για την ανώτερη τάξη της Ρωσίας, πολιτικούς, επιχειρηματίες, κοινωνικούς παράγοντες είναι «τίτλος τιμής» να έχουν περάσει από το Βατοπαίδιο! Να έχουν φιλοξενηθεί στη μονή του Εφραίμ.

Από την άλλη, το Βατοπαίδιο μεγάλωσε τον κύκλο εργασιών του σε επίπεδο επιχειρηματικό με εξαγωγές στη Ρωσία. Χρυσές δουλειές κάνει η Ιερή Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με τα προϊόντα που παράγει και στέλνει στη ρωσική αγορά. Κρασιά, τσάγια, καλλυντικά, βότανα. Όλα τα βατοπαιδινά προϊόντα είναι οικολογικά. Στο Άγιον Όρος απαγορεύονται λιπάσματα κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

Τι παιχνίδι παίζει ο Πούτιν στο Αγιον Ορος