Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ

 

Μιλάμε σοβαρά. Μόνον σοβαρά. Όταν υπάρχουν νεκροί, όταν τρέχει ακόμα το αίμα, μάλιστα από αθώους, από ανθρώπους που τους «κλήρωσε» η τυφλή τρομοκρατία, τότε απαγορεύονται οι αστεϊσμοί. Κάθε είδους χιούμορ.

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι» είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός για το νέο τρομοκρατικό κτύπημα, το άδικο, το παράλογο, από δύο οπλισμένους σε εκκλησία στην πόλη Ρουέν. Και τι έγινε που ο Γάλλος πρωθυπουργός είναι...συντετριμμένος. Ο δε Γάλλος πρόεδρος έτρεξε να βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. Για ποιο λόγο;

Σχετικά έκανε δήλωση και ο Πάπας της Ρώμης. Άλλος της πλάκας κι αυτός. Της πολύ πλάκας. Είπαμε. Μιλάμε σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Πάρα πολύ σοβαρά. Μόνον σοβαρά μιλάμε.

Ποιος είναι ο Πάπας της Ρώμης; Ο τίποτας. Ο ανύπαρκτος είναι. Ο εντελώς ανίκανος να σταματήσει το κακό. Το κάθε κακό.

Να τελειώνουμε. Ο Πάπας δεν παρουσιάζεται απλά ως άνθρωπος του Θεού, όπως ο καθένας που γεννιέται και πεθαίνει. Είναι ο και με τη βούλα «συνομιλητής» του μεγαλοδύναμου. Υποτίθεται ότι ο άνθρωπος, λέω για τον Πάπα, δεν παραμυθιάζει. Γνωρίζει τις βουλές του Θεού. Εκτός κι αν δεχθούμε ότι ο Θεός κρατάει μυστικά και από τον ιεραρχικά πιο υψηλά δικό του άνθρωπο στη γη, τον Πάπα.

Λοιπόν. Έχει να μας πει κάτι συγκεκριμένο και επί της ουσίας για τα εγκλήματα που διαπράττουν άτομα και κράτη, δολοφονίες, πολέμους. Μια ζωή κρατάει αυτό το έργο.

Ας αφήσουμε τις παπαριές. Είπαμε. Μιλάμε σοβαρά. Βγαίνει κάτι αν... προσευχηθούμε. Αν παρακαλέσουμε τον καλό Θεούλη. Αν εμείς δεν σκοτώνουμε κανέναν. Αν δεν θέλουμε από τον Θεό και τον Πάπα, όπως στο παρελθόν, να ευλογάνε πολέμους στους εχθρούς, και βιασμούς, και ληστείες.

Ρωτάω. Βγαίνει τίποτα; Κάνε μας τη χάρη, λοιπόν, κύριε Πάπα. Ό,τι λες είναι σκέτες παπαριές. Άνευ ουσίας. Άνευ αποτελέσματος. Υπάρχεις, κύριε πάπα και κάθε κύριε πατριάρχη, μόνον γι' αυτούς που με την παρουσία σας αισθάνονται... ανακούφιση, ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Να συνεχίσουμε την κουβέντα; Μόνον αν θέλουμε να κάνουμε πλάκα. Μόνον αν δεν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά.

Διαβάστε ακόμα:

Το κορυφαίο αίσχος της δύσης στον αιώνα μας