ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ Ο ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

 

Γράφει ο Στήβεν Αβραμίδης

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, πάντα βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον να διαβάσεις. Ένα από τα τελευταία που βρήκα, είναι το πώς ανατινάσσεται ένας φούρνος. Διάβασα προσεκτικά τους ειδικούς επί του θέματος, μια και με ενδιαφέρει σαν μελλοντική δουλειά. Κοιτώντας δεξιά κι αριστερά τα μπλόκια της πόλης, έχω παρατηρήσει οτι μόνο φούρνοι και σουβλατζήδικα ανοίγουν.

Ο φούρνος λοιπόν, βάσει της ανάλυσης των επιστημόνων, οφείλω να καταθέσω, οτι δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. Παρότι έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από τα υλικά της λειτουργίας του, δεν παύει ο φούρνος να αναπτύσσει τεράστιες θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα εύφλεκτα υλικά που χρησιμοποιούνται, όπως ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο και γλάσο, να μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει βόμβα για το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο στεγάζεται.

Οι ειδικοί λοιπόν αναλυτές για την ανατίναξη ενός φούρνου, ανέλυαν στην μελέτη τους, τις συνθήκες υπό τις οποίες ψήνονται τα ψωμιά και τα λοιπά προϊόντα. Και δεν σταμάταγαν μόνο εδώ. Διότι υπήρχε και ειδική μνεία για τις συνθήκες υπό τις οποίες φυλάττονται τα αγαθά αυτά στα ράφια μέχρι την στιγμή της πώλησης τους.

Ομιλούμε για δυό στάδια επικινδυνότητας. Το πρώτο του ψησίματος, και το δεύτερο του ραφιάσματος. Μια επικινδυνότητα βέβαια που, για το δεύτερο στάδιο, φθίνει καθώς τα νοικοκυριά απορροφούν τα προϊόντα του φούρνου. Ο κίνδυνος λοιπόν μικραίνει για τον φούρνο και μεταφέρεται στα σπίτια, που αντίστοιχα τον μειώνουν την ώρα που αρχίζουν την κατανάλωση.

Αλλά ας μην ξεφεύγουμε στον κίνδυνο που διατρέχουν τα νοικοκυριά, τα οποία είναι σίγουρο οτι δεν διαθέτουν τα μέσα προστασίας των φούρνων. Η πραγματεία αυτή θέλει να περιορισθεί στους κινδύνους των φούρνων και μάλιστα σε αυτούς, βάσει της διαδικτυακής μελέτης, που θέλουν τα ψωμιά να γίνουν κάρβουνα υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα τσουρέκια να μεταλλαχθούν σε βόμβες ναπάλμ, τα μπισκότα να μπορούν να δράσουν σαν χειροβομβίδες, και τα κρουασάν και τις λουκανικόπιττες να μπορούν να αυτοαναφλεγούν. Τα πεϊνιρλί είναι εξ ίσου επικίνδυνα, ενώ για τις σπανακόπιττες η μελέτη δεν είχε στοιχεία.

Με βάση τα ανωτέρω, πιστεύω να έχετε κατανοήσει, γιατί ο εισαγγελέας απάλλαξε τον Βαγγέλη από την κατηγορία του ηθικού αυτουργού για την ανατίναξη του φούρνου του νυν βουλευτή Κωνσταντινέα, που κάποτε ήταν επαγγελματίας φούρναρης με παράλληλο χόμπυ και την διαιτησία. Ο εισαγγελέας διάβασε αυτά που διάβασα κι εγώ, κι απεφάνθη οτι ηθικός αυτουργός για την ανατίναξη, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος ο φούρνος. Μην ξεχνάτε οτι είμαστε στην Ελλάδα, που όπως οι πολίτες αποφάσισαν οτι έπρεπε να κάνουν βουλευτή έναν φούρναρη, έτσι κι ο εισαγγελέας ερευνά τα πάντα ανεξάρτητα κι ενδελεχώς.

Οπότε ο εισαγγελέας, που είναι αλήθεια οτι είναι αυστηρότατος, απεφάνθη οτι δεν υπάρχει ηθικός αυτουργός, αλλά τα κρουασάν αυτοαναφλέγησαν, τα μπισκότα μετέδωσαν τον σπινθήρα στις λουκανικόπιττες που εκτινάζονταν, και υποβοηθούμενες από τις φρατζόλες και τα κωκ, παραλίγο να τινάξουν όλο το οικοδομικό τετράγωνο. Και μάλιστα δεν ξέρουμε επακριβώς, αν όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ψηνόντουσαν κι άλλα εύφλεκτα υλικά, που όπως καταλαβαίνετε η θερμοκρασία είχε πλησιάσει σε επίπεδα Βεζουβίου, κι άρα μια αυτοέκρηξη ήταν απόλυτα αναμενόμενη.

Φυσικά το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Διότι ο εισαγγελέας έχει παραγγείλει σε ανεξάρτητη αρχή – πιο ανεξάρτητη ακόμα κι από τον ίδιο – την έρευνα για τις συνθήκες της καταστροφής καθώς και κατά πόσο ο Κωνσταντινέας πράγματι τηρούσε μέτρα ασφαλείας ψησίματος και κατά πόσον είχε και τις απαραίτητες άδειες για να ψήνει εκτός από ψωμί, και παξιμάδια και μουστοκούλουρα, τα οποία με απλούς συλλογισμούς μπορούν να παρομοιασθούν με νάρκες.

Οι ευθύνες θα καταλογιστούν παντού, διότι όπως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, έτσι και η εισαγγελία υπάρχει για να δίνει διέξοδο στις ευθύνες. Και στα αρτοσκευάσματα αλλά και στις τούρτες, που παριστάνουν τις αθώες περιστερές. Επίσης θα ζητηθεί και άρση της ασυλίας του βουλευτή, που σίγουρα φταίει με τον φούρνο που προκαλούσε, και τόλμησε επίσης να προκαλέσει τον σημερινό καναλάρχη με τα σφυρίγματα του τότε στην Ξάνθη, ενώ άφησε και υποψίες για το κόσμημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι υπερκοριοί να πάνε να γαμηθούν κύριε εισαγγελεύ.

Η βουλή σύσσωμη θα διαβάσει τις μελέτες του διαδικτύου και δεν θα άρει την ασυλία του Κωνσταντινέα. Αντιθέτως θα επιτελέσει το καθήκον της : Θα φέρει αποφασιστικό νομοσχέδιο για τα μέτρα ψησίματος αλλά και φύλαξης της μπογάτσας, εκτός του οτι θα αρχίσει κι ελέγχους σε όλους τους φούρνους της επικράτειας, μήπως δουλεύουν πρόχειρα ή μήπως θα μπορούσε να δημιουργηθεί κι εδώ ένα ολιγοπώλιο. Εγώ, θα συνεχίσω να σερφάρω στο διαδίκτυο ψάχνοντας το επόμενο θέμα που θα απασχολήσει τον εισαγγελέα και την βουλή, πεπεισμένος για άλλη μια φορά για τα πλεονεκτήματα του μπουρδέλου έναντι του βόθρου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ σηκώθηκε στο blog του Στήβεν Αβραμίδη, το φως του φεγγαριού

Διαβάστε ακόμα:

Ο Χατζηνικολάου «αγοράζει» το κανάλι του Μαρινάκη