ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ, ΚΟΝΤΟΣΤΟΥΠΗΣ, ΓΥΑΛΑΚΙΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΡΑ!

 

Ποιος τολμάει με τη σκέψη να βάλει τον εαυτό του μέσα στην κόλαση της ''Μεγάλης Φωτιάς''. Έτσι τιτλοφορεί το βιβλίο του ο πολωνικής καταγωγής και με ρίζες του γενεαλογικού του δένδρου μέχρι την Μάνη Λου Γιουρένεκ. Είναι Αμερικανός πανεπιστημιακός, ο οποίος ξεκίνησε να γράψει τη βιογραφία του Αίησα Τζένιγκς και κατέληξε να κάνει έρευνα για τη σωτηρία 300.000 Ελλήνων στη φλεγόμενη Σμύρνη του 1922.

Ποιος είναι ο Αίησα Τζένιγκς, που χάρη σ' αυτόν γλύτωσαν οι 300.000 Έλληνες; Ένας χριστιανός. Ένας ανθρωπάκος, ένας ανθρωπιστής, να τον πεις καλύτερα. Ο οποίος θα έκανε το ίδιο αν ήταν βουδιστής, ινδουϊστής, εβραίος, μουσουλμάνος, άθεος.

Η Σμύρνη καίγεται. Σα σήμερα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη. Ο πανικός. Η απελπισία. Το άγνωστο. Οι Τούρκοι στη μαστούρα τους επάνω να διώξουν τους... άπιστους Ρωμιούς και Αρμένηδες καίνε, καταστρέφουν, σκοτώνουν. Σε κατάσταση απόλυτης δραστηριότητος ο κοντοστούπης, ούτε 1 μ.60 έφτανε στο μπόι. Ο Αίησα Τζένιγκς, με καμπούρα Κουασιμόδου, που περπάταγε και έμοιαζε με βάρκα πάνω σε κύμα έξι μποφώρ, αλλά και ένα εύκολο χαμόγελο μόνιμο στο μικρό στόμα του. Πάστορας μεθοδιστών. Και τι δεν έκανε τούτη η ψυχάρα.

Μέχρι που συνάντησε τον ίδιον τον Κεμάλ. Τον αρχηγό του τούρκικου κράτους. Τον εμπνευστή της γενοκτονίας. Μέχρι τον Έλληνα πρωθυπουργό ξύπνησε, και τον απείλησε. ''Αν δεν κουβαλήσουν πρόσφυγες τα ελληνικά στρατιωτικά παπόρια, που ερχόντουσαν για να παραλάβουν φαντάρους, θα σας καταγγείλω ότι εγκαταλείπετε τους ομοεθνείς σας!''.

Ο Αμερικανός Asa k. Jennings, που γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου το 1877 και πέθανε το 1933, τιμήθηκε στρατιωτικά και πολιτικά από το ελληνικό κράτος. Ο Lou Ureneck στο βιβλίο του ''Η Μεγάλη Φωτιά'' αναφέρεται στη σφαγή 3 εκατομμυρίων Αρνενίων, Ελλήνων και Ασύριων.

Διαβάστε ακόμα:

Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ «ΠΟΥΛΗΣΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΓΛΙΔΑ