Ο ναυτης που εσφαξε τον γκομενο του

 

Στις 7 Απριλίου του 1976 η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα μας έγκλημα... Ο νεαρός οπλίτης του Πολεμικού Ναυτικού Χρήστος Ρούσσος σκοτώνει τον σύντροφό του. Αιτία, η απαίτηση του γκόμενου του Ανέστη Παπαδόπουλου να ντυθεί τραβεστί και να βγει στην Συγγρού. Ο Ρούσσος προσπάθησε να αντισταθεί στα αποτρόπαια σχέδια μαστροπείας του.

Θα κάνω μια σειρά άρθρων με «τρανταχτούς» φόνους για να μαθαίνουμε και να παρατηρούμε πόσο αλλάζει η νοοτροπία της κοινωνίας και πως η κοινή γνώμη προσαρμόζεται στην εποχή της. Σήμερα σας γράφω για την δολοφονία του Ανέστη Παπαδόπουλου από τον εραστή του Χρήστο Ρούσσο.

Η σχέση ανάμεσα στους δύο νέους ήταν ερωτική και όταν αποκαλύφθηκε δύο χρόνια μετά την μεταπολίτευση ο φόνος, το κοινό βρέθηκε μπρος σε μια πραγματικότητα ξένη προς τη συντηρητική πλειοψηφία. Ίσως όχι τόσο η ομοφυλοφιλία, αλλά ο κόσμος των τραβεστί, η κατηγοριοποίηση και η ανάδειξη του σχετικού περιθωρίου, η πορνεία στην Συγγρού και σε άλλες ανάλογες «πιάτσες», σόκαραν τον κόσμο.

Σήμερα μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά η τότε κοινωνία ανέπτυξε τα ομοφοβικά αντανακλαστικά της και τάχθηκε ευθέως κατά του 19χρονου ναύτη Χρήστου Ρούσσου. Ο εγκλεισμός του σε ιδρύματα ψυχικών νοσημάτων, η μετέπειτα δέσμευσή του στο πιο αυστηρό σωφρονιστικό κέντρο της εποχής, την Κέρκυρα, έγιναν αφορμή να στρωθεί το παιδί και να γράψει το αυτοβιογραφικό βιβλίο του. 
 
Με το λιτό τρόπο του ο Ρούσσος, δίχως καμιά διάθεση συγκάλυψης, παραθέτει ένα οδοιπορικό στις ελληνικές φυλακές. Η ιστορία του έπρεπε να γίνει γνωστή στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο περιθώριο εξαιτίας των ερωτικών τους προτιμήσεων ή απλά λανθασμένων επιλογών.

Ο Χρήστος Ρούσσος έπραξε το έγκλημα από έρωτα και αξιοπρέπεια, ενώ…

 

Περισσότερα στο nikosonline.gr