ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ

 

Αληθινή ιστορία, σαν τα έργα στο σινεμά. Λες ότι είναι κατασκευασμένο σενάριο ταινίας. Πατέρας ψάχνει τους δολοφόνους του γιου του. Για χρόνια. Η αστυνομία έχει σηκώσει τα χέρια, η δικαιοσύνη εφαρμόζοντας τους νόμους δεν έβρισκε ενόχους τους υπόπτους, και στην πρώτη και στη δεύτερη δίκη. Η υπόθεση έκλεισε, ξανάκλεισε, όμως όχι και για τον πατέρα, που δύο δεκαετίες κάθε μέρα επισκέπτεται τον τάφο του γιου του.

Έδωσε υπόσχεση στον γιο. Και αφιέρωσε τη ζωή του όλη στην ανεξιχνίαστη δολοφονία ο «πατέρας κουράγιο». «Μάνα κουράγιο» είναι το κλασικό θεατρικό έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ. «Padre Corage», «πατέρας κουράγιο» είναι ο Φρανσίσκο, που ακόμα φοράει μαύρα για το χαμό του 26χρονου γιού του Χουάν Ντεγκάλδο.

Σα σήμερα 22 Νοεμβρίου, το 1996, ένας ταξιτζής βρίσκει καταμαχαιρωμένο τον υπάλληλο του βενζινάδικου Χουάν. Κάπου στην μικρή πόλη Χερέθ, κοντά στη Σεβίλη. Οι έρευνες δεν απέδωσαν. Αναλαμβάνει ο τότε 51χρονος πατέρας του θύματος. Τραπεζικός, το πρωί στο γραφείο, τη νύχτα αμολιέται στα στέκια του υποκόσμου. Τόσο πολύ δόθηκε στο ψάξιμο, που τον ξέγραψαν από την οικογένεια του, η γυναίκα του και οι τρεις κόρες του.
Ο Φρανσίσκο αλλάζει φάτσα και όνομα. Είναι ο «Πέπε» κι όχι ο μπαμπάς του δολοφονημένου. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, πιάνει σχέση μ’ ένα βαποράκι, μέχρι που γίνεται ο προσωπικός του οδηγός του πρεζάκια. Κάποια στιγμή ο ύποπτος του λέει: ''Πρέπει να καθαρίσω τον πατέρα του σκοτωμένου, διότι έχει γίνει ενοχλητικός, πιέζει μπάτσους και πολιτικούς, να συνεχιστούν οι έρευνες…''.

Είπαμε. Σαν τα έργα. Έχουν περάσει 21 χρόνια. Ο «Πέπε» ακόμα ψάχνει (Φώτο, η πορεία διαμαρτυρίας γιατί δεν βρέθηκαν ακόμα οι δολοφόνοι με 30(!) μαχαιριές στον Χουάν).

Διαβάστε ακόμα:

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΜΕΝ