Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΝΤΡΑΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΟ ΒΙΑΣΜΟ

 

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις που σημειώνονται στη χώρα μας κάθε έτος. Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες επίσημες μελέτες, που έχουν πραγματοποιήσει η Γραμματεία Ισότητας και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα περιστατικά υπολογίζονται σε 4.500 με 5.000 τον χρόνο, ενώ μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό εξ αυτών, δηλαδή τα 150 με 170, καταγγέλλονται από τα θύματα και εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ακόμα και σε ιατρεία γυναικολογικών εξετάσεων!

Όπως τόνισε μιλώντας στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είτε από τους συντρόφους τους είτε από άτομα του ευρύτερου οικογενειακού τους περιβάλλοντος, συνήθως σιωπούν, κυρίως λόγω φόβου για «αντίποινα», ή λόγω ντροπής για τον κοινωνικό στιγματισμό.

«Πάρα πολλές γυναίκες μας δηλώνουν, ειδικά όταν μιλάμε για κακοποίηση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, πως αναγκάζονται να κάνουν... υπομονή, κυρίως για τα παιδιά τους αλλά και γιατί μπορεί να εξαρτώνται οικονομικά από τον δράστη» επεσήμανε ο Γρ. Λέων, μιλώντας στην κάμερα του zougla.gr, προσθέτοντας πως σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στα νησιά, υπάρχει ανεπάρκεια των ιατροδικαστικών δομών.

Το μήνυμα που θα θέλαμε να στείλουμε ως Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία σε όλες τις γυναίκες» είπε ο κ. Λέων, είναι πως «πλέον υπάρχουν τα μέσα και οι επιστήμονες στην Ελλάδα ώστε να πιστοποιήσουμε έναν βιασμό και να αποδειχθεί η αλήθεια».

«Η γυναίκα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να δηλώσει τον βιασμό έτσι ώστε να βοηθηθεί γιατί δεν είναι μόνη» συμπλήρωσε...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο zougla.gr