ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ...

 

Τον πρωταθλητή τον θέλω και πρωταγωνιστή της ζωής. Αυτή είναι η δική μου κουβέντα, με αφορμή το θάνατο του Πιέτρο Μενέα το 2013, σα σήμερα 21 Μαρτίου πριν συμπληρώσει τα 61 του χρόνια. Μην περιμένεις απ' αυτή τη σελίδα να διαβάσεις πότε άρχισε τον αθλητισμό, πότε έκανε τα ρεκόρ, ποια μετάλλια κατέκτησε, όλα όσα θυμήθηκε ο πλανήτης, με την απώλεια του Ιταλού ολυμπιονίκη και παγκόσμιου ρέκορντμαν Πιέτρο Μενέα.

Ο πρωταθλητής είναι μια αξία ζωής. Μια αληθινή, όχι ψεύτικη αξία, ακόμα και αν υποχρεώνεται να φαρμακωθεί με ουσίες. Το βλέπουμε διαχρονικά. Να το πω κι αυτό, χωρίς να θέλω να αυτολανσαριστώ ως προφήτης. Θα 'ρθει η στιγμή, και θα 'ναι σύντομα, που το ντόπινγκ ουσιαστικά θα νομιμοποιηθεί. Τα πάντα αλλάζουν. Όλα ανατρέπονται. Αυτό που χθες ήταν καταραμένο, στη συνέχεια γίνεται αποδεκτό, επιτρεπτό. Είναι ο μέγας ιστορικός συμβιβασμός με τις ανάγκες των καιρών.

Μακρά από βιογραφικά κι άλλα σχετικά τετριμμένα για τον Μενέα, επανέρχομαι στην κουβέντα μας. Δεν μ' αρέσει ο πρωταθλητής που ανέβηκε υψηλά με το ταλέντο, τις ατέλειωτες ώρες στην προπόνηση και με τις πνευματικές του ικανότητες π.χ. να παρακαλάει ψήφους για να βγει βουλευτής. Να γίνεται παρατρεχάμενος ισχυρού επιχειρηματία, καναλάρχη, εκδοτάρχη. Να συμμετέχει σε τηλερηάλιτυ.

Δυστυχώς αυτή είναι η ζωή. Αυτός είναι ο άνθρωπος. Τίποτα επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει στη σκέψη, τη συμπεριφορά και τις εμμονές του εδώ και αιώνες. Αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα ΄ναι όσο υπάρχει στη γη. Γήϊνος. Ο αθλητισμός, όπως η τέχνη, τον εκτινάσσει, κάνει την υπέρβαση μέσα από τη χρυσόσκονη του αθλητισμού, μέσα από τη θειότητα της τέχνης, όμως γρήγορα επιστρέφει στη γη. Και ο πρώην θεός του αθλητισμού, ένας γίγαντας του αθλητισμού, κυκλοφορεί ως κοινός θνητός.
Ο δικηγόρος Πιέτρο Πάολο Μενέα, ο κορυφαίος λευκός σπρίντερ όλων των εποχών, έγινε ευρωβουλευτής (1999 - 2004). Στο βίντεο το απίστευτο 200αρι του στους ολυμπιακούς αγώνες του 1980 στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα:

ΜΕ ΤΟΥΣ GAY ΜΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ