ΕΚΕΙΝΗ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ... ΗΞΕΡΕ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ

 

Ο δολοφόνος, λένε, γυρίζει πάντα στον τόπο του εγκλήματος. Γιατί, όμως; Το λογικό είναι να ξεκόψει μια για πάντα κάθε σχέση με το έγκλημα που διέπραξε. Να μην επιστρέψει. Να μη δώσει δικαιώματα, καμιά αφορμή μα τον υποψιαστούν. Μήπως, όμως, ο κακοποιός φτιάχνεται με την αδρεναλίνη παίζοντας με τη φωτιά;

Δεν την λες ''εγκληματία'' την Βάσω επειδή έκανε για δυο χρόνια βίζητες στο πιο τουριστικό βουνό της Βουλγαρίας, ούτε η ''επιστροφή'' της στο Μπάνσκο έγινε με τη δική της επιθυμία. Απεναντίας. Το τελευταίο που σκεφτόταν, από τότε που η ζωή της έγινε κανονική, ήταν να πάει, να ''επιστρέψει'' στο Μπάνσκο. Δεν μπορούσε να πει ''όχι'' στον σύζυγό της, να βρει μια δικαιολογία στην πρόταση του να πάνε για σκι με τις δυο κορούλες τους. Κανονισμένο ήταν το τριήμερο με άλλο ζευγάρι παρέα.

Η οικονομική ανάγκη και η πίεση της ξαδέλφης της, που είχε ήδη το ''στέκι'' της σε ενοικιασμένο διαμέρισμα του Μπάνσκο, έβαλε την Βάσω στο δρόμο της πορνείας. Για τρία χρόνια, στην καλή εποχή της Ελλάδος, όταν το Μπάνσκο ήταν ο απόλυτος προορισμός, μετά την Μύκονο και την Αράχωβα.

Κάθε εικόνα που είχε διαγράψει από τη μνήμη της η Βάσω, μετά από δέκα χρόνια έρχεται στα μάτια της, πίνοντας καφέ και περιμένοντας να έρθουν οι άλλοι για πρωϊνό. Την πλησιάζει ''άγνωστος'' και με μισό χαμόγελο την καλημερίζει: ''Γεια σου, τι κάνεις...''.

- Σίγουρα κάνετε λάθος. Με περάσατε για άλλη...

Ο ''άγνωστος'' άντρας κάθισε δίπλα της. ''Δεν κάνω λάθος...'' και με νόημα της λέει ''Είμαι βέβαιος ότι έχουμε ξαναβρεθεί οι δυο μας, μάλιστα εδώ, στο βουνό... ''.

Εμφανίζεται ο Γιώργος, ο σύζυγος της Βάσως. ''Συμβαίνει κάτι;...''. Με προσπάθεια να σβήσει την αναστάτωση της λέει στον άντρα της ''Ό κύριος με πέρασε για γνωστή του...''.

Ο Γιώργος ήξερε. Η Βάσω δεν ήξερε πως ο άντρας της γνώριζε το θαμμένο παρελθόν της.

Πέρασαν 23 χρόνια, και μόνο όταν το 'φερε η κατάλληλη στιγμή ο Γιώργος της αποκάλυψε τη δική του αλήθεια. Πως γνώριζε την προηγούμενη σελίδα της ζωής της στο ηρωϊκό Μπάνσκο κι όταν άρχισαν να βγαίνουν οι δυο τους αυτός κατάλαβε ποια ήταν πραγματικά σαν άνθρωπος, γι αυτό ποτέ δεν μετάνοιωσε που την έκανε γυναίκα του και μητέρα των παιδιών του.
Ηρωϊκό βεβαίως το Μπάνσκο, και απάτητο από τον Τούρκο. Τετρακόσια χρόνια ήταν ο Οθωμανός στην Ελλάδα, πεντακόσια στην Βουλγαρία. Και όπως δεν πλησίασε ποτέ τη Μάνη, έτσι δεν κατάφερε να καταλάβει το Μπάνσκο, βουνό μέχρι δύο χιλιόμετρα υψόμετρο που ειδικά την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας το καταπάτησαν τα καγιέν από Ελλάδα, λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, ελβετικών συμφερόντων.

Ένα χωριό είναι το Μπάνσκο, μιας ώρας δρόμο από τα σύνορα και με 50 ξενοδοχεία, εκατό περίπου μαγαζιά, από τα οποία τα 50 μεσιτικά, όλα με επιγραφή στην ελληνική γλώσσα. Πάνε αυτά. Ό,τι είχαν αγοράσει οι Έλληνες σε διαμερίσματα και οικόπεδα στο Μπάνσκο, αγόρασαν.


Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ