ΑΣΛΑΝΗΣ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ

 

Όταν γέμισαν τα πρωτοσέλιδα των sites με ρεπορτάζ από το θάνατο του σχεδιαστή μόδας Μιχάλη Ασλάνη, το 2013, σα σήμερα στις 28 Αυγούστου, θυμήθηκα μια ιστοριούλα άγνωστη, δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ. Σε ανύποπτο χρόνο, πάει τόσο καιρός, μου την είχε διηγηθεί ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος που έζησε για μεγάλο διάστημα έρωτα μεγάλο με την Μαλβίνα Κάραλη.

Αρχές δεκαετίας ’60. Η Μαλβίνα Κάραλη, άντε τότε να ήταν 12 χρονώ, την κοπάνησε από το σπίτι της στη Χαλκίδα, που δεν ήταν η γενέτειρα της. Διέμενε εκεί, με την μάνα της, καθηγήτρια σε γυμνάσιο της πόλης.

Άτακτη από τα μικρά της η Μαλβίνα ήθελε να κάνει την επανάστασή της, βέβαια και έξω από την οικογένεια. Άρπαξε από το μπράτσο τον επίσης πιτσιρικά Μιχάλη Ασλάνη και στήθηκαν στο δρόμο, να κάνουν ώτοστοπ.

Τους κάνει τη χάρη μια νταλίκα. Δεν αργεί να απλώσει χέρι στην Μαλβίνα ο νταλικέρης, που είδε και έπαθε από τον μικροσκοπικό Μιχαλάκη. Μπορεί να εξελίχθηκε σε μοδίστρα και gay ο Ασλάνης, αυτή η άδολη ψυχούλα, αλλά του νταλικέρη του όρμηξε να του βγάλει τα μάτια, προκειμένου να προστατεύσει την συντρόφισσά του. Τελικά, Μαλβίνα Κάραλη και ο προστατευόμενος της Μιχάλης Ασλάνης έφθασαν στην Αθήνα με τα πόδια.

Το τραγικό τέλος του Μιχάλη Ασλάνη δεν κρύβει μοναδικότητα. Κι άλλοι την έχουν πατήσει όπως αυτό το συμπαθητικό και άκακο παιδί. Πλήρωσαν στα όρια της προσωπικής τους καταστροφής την εμπιστοσύνη που είχαν σε άτομα με τα οποία είχαν νταραβέρι για χρόνια.

Η περίπτωση του Μιχάλη Ασλάνη, δυστυχώς και δυστυχέστατα, ένα πράμα λέει. Μην έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ούτε στον αδελφό σου. Σε κανένα φίλο σου. Ο καριολισμός γύρω σου σε υποχρεώνει να ζεις με την υποψία, με το φόβο ότι ο άλλος, ίσως και ο πιο κοντινός, να στη φέρει.

Δεν είναι όλοι σαν κι εσένα. Πρέπει να το αντιληφθείς αυτό. Και να προσέχεις. Να φυλάς τα οπίσθια σου. Γιατί πάντα υπάρχει η απειλή να την πατήσεις, όπως ο Ασλάνης. Το παλληκάρι αυτοκτόνησε επειδή ήταν τρυφερό πλάσμα. Ψυχολογικά δεν άντεξε το ζοφερό σκοτάδι στο οποίο είχε κατρακυλήσει η προσωπική του ζωή. Είχε οικονομικά προβλήματα, τον εξαπάτησαν, του έφαγαν λεφτά άτομα στα οποία τους είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Σε εποχή που δεν υπάρχουν δουλειές. Δεν κυκλοφορεί χρήμα. Από την άλλη σε κυνηγάνε οι παραπανήσιοι φόροι, τα τροϊκανά χαράτσια. Δεν ήθελε ακόμα κάτι άλλο ο γνωστός σχεδιαστής να εγκαταλείψει. Να τα παρατήσει στα 62 του χρόνια.

Δεν είχα ποτέ μου παρτίδες με το χώρο, με τον κόσμο που κινούνταν ο μακαρίτης Ασλάνης. Ούτε τον γνώρισα προσωπικά. Ούτε μία κουβέντα δεν αντάλλαξα μαζί του, όταν είχα βρεθεί σε εκδήλωση που είχε επιμεληθεί σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, για λογαριασμό της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Αν είναι δυνατόν. Μανεκέν στην πασαρέλα με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Τάσος Μητρόπουλος, ο Τσιάρτας κ.α. Ιδέα του Μελισσανίδη. Είχε συμφωνήσει με ιταλική εταιρεία ρούχων την παραγωγή της νέας φανέλας για τη μπουτίκ της ΑΕΚ και έπεισε τον Ασλάνη να χρησιμοποιηθούν για μοντέλα παίκτες της ΑΕΚ.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥΤΑΝΑ ΚΕΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ… ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ