ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΠΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ

 

Ερίκος Ντυνάν. Καλβινιστής στο θρήσκευμα, αν αυτό έχει σημασία, ίδρυσε τον Ερυθρό Σταυρό. Μέχρι εκεί είναι ο άνθρωπος, όχι παραπέρα. Να φτιάξει τον Ερυθρό Σταυρό. Μία οργάνωση να μπαίνει ανάμεσα σε δυο αντιμαχόμενους που σκοτώνονται, και με τον κόκκινο Σταυρό, τον ουδέτερο, τον υπεράνω κάθε αντιπαλότητας, να μαζεύει τους τραυματίες.

Ποτέ δεν θα φτιαχτεί ένας άλλος Σταυρός, άσχετο με ποιο χρώμα, μια άλλη φιλειρηνική, φιλανθρωπική οργάνωση, που να εμποδίζει τον πόλεμο. Αποτελεσματικά.

Όσο ο άνθρωπος, μάλιστα με τιμές και κάθε επισημότητα, κηρύσσει τον πόλεμο, κατασκευάζει εχθρούς για να δικαιολογείται η κτηνωδία του, θα παραμένει στην κατάσταση του κτήνους. Ας έχει μάθει πράματα που ποτέ δεν θα μάθουν τα κτήνη. Να ντύνεται, να διαμένει σε σπίτια, να γράφει ποιήματα, να κυκλοφορεί με αυτοκίνητα, να πίνει καφέ.

Ελβετός, ουδεμία σχέση με ιατρική, ο Ιωάννης Ερίκος Ντυνάν γεννήθηκε στις 8 Μαίου 1828 και μετά από μία μίζερη ζωή πέθανε στις 30 Οκτωβρίου σα σήμερα, το 1910 . Εργαζόταν σε τράπεζα, χρεοκόπησε, κοιμόταν στα παγκάκια. Την ιδέα να φτιαχτεί ο ''Ερυθρος Σταύρος'' του την έδωσε το πεδίο της μάχης, η ίδια η φρίκη του πολέμου. Έβλεπε ανθρώπους να σκοτώνονται, να τραυματίζονται και ποιος, ποιοι να περιθάλπουν τους λαβωμένους.

Στις 29 Οκτωβρίου 1863 ειδικοί εκπρόσωποι από 16 χώρες αποφάσισαν στην Γενεύη να διεθνοποιήσουν την πρωτοβουλία πέντε Ελβετών, μέσα σ' αυτούς και ο Ντυνάν, οι οποίοι πριν λίγες ημέρες έφτιαξαν μία ''Επιτροπή'' να περιμαζεύει τους τραυματίες των πολέμων.

Το κατάφερε, λοιπόν, η ανθρωπότητα κι αυτό, τη δημιουργία του Ερυθρού Σταυρού. Δόθηκε και το βραβείο Νομπέλ στον Ζαν Ερίκ Ντυνάν, άρα πράγματι το δίποδο υπερέχει του τετράποδου.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ… ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑΚΗ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ