Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ

 

Ο αγαπημένος μου μήνας. Νοέμβριο γεννήθηκε ο «ΦΙΛΑΘΛΟΣ». Ύστερα, είναι γνωστή η αδυναμία του αποδυτηριάκια στην Ιαπωνία. Ιδιαίτερα της μεσαιωνικής εποχής. Την πατρίδα των σαμουράι. Του κώδικα των πιστών στον άρχοντα τους.

Που το πας, κύριε αποδυτηριάκια; Τι σχέση έχει η πρωτομηνιά του Νοεμβρίου με την Ιαπωνία; Χωρίς λόγια πολλά να τα πω. Το πετράδι του Νοεμβρίου είναι το τοπάζι, που είναι κίτρινο, και το είπαν έτσι οι αρχαίοι Έλληνες. Το λουλούδι του Νοεμβρίου είναι το χρυσάνθεμο. Εγώ γουστάρω τα άγρια χρυσάνθεμα, που είναι κίτρινα (φώτο).

Τα λένε και «αγιοδημητριάτικα» τα χρυσάνθεμα, που είναι ανθοφόρα, απορροφούν την υγρασία του εδάφους και αντέχουν έτσι στις υψηλές θερμοκρασίες. Ξεκίνησαν από την Κίνα, αλλά είναι το εθνικό φυτό της Ιαπωνίας. Και το σύμβουλο της ιαπωνικής αυτοκρατορίας.
Στην Ευρώπη τα χρυσάνθεμα τα έφερε ο Κάρολος Λιναίος, για τον οποίον ο αποδυτηριάκιας έχει το κείμενο ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟ ΡΑΣΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. Ο Λιναίος τα ονομάτισε με τις ελληνικές λέξεις Χρυσός και Άνθος. Έτσι το είδε, ως χρυσό λουλούδι. Κάτι άλλο;

Καλό μήνα.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ “SUGAR DADDIES” ΕΧΟΥΝ… ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ