ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΕΠΝΙΞΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

 

Μαρί Κιουρί. Η Νο1 επιστημόνισσα στον κόσμο. Γεννήθηκε σα σήμερα 7 Νοεμβρίου, το 1867. Πρόσωπο αυστηρό, σκοτεινιασμένο. Σε βλέπει και βλέπεις ότι δεν σε κοιτάει. Δεν βρίσκεται εδώ, ανήκει στο δικό της χωροχρόνο. Δοσμένη ολοκληρωτικά στην επιστήμη της. Παγκόσμια αναγνωρισμένη. Πέθανε Ιούλιο του 1934.

Ρούχα άκομψα, μέχρι τον αστράγαλο, στο κεφάλι μια μαντήλα, αφήνει ανοικτό μονάχα το πρόσωπο. Κοντή, χοντροκώλα, καμιά χάρη, καμία θηλυκότητα. Τίποτα απ’ αυτά. Παντρεμένη με κορυφαίο επιστήμονα, χωρίς να τον ...ξέρει. Ποιος γάμος, ποιος άνδρας; Δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από την έρευνα στο εργαστήριο. Τη μελέτη των στοιχείων της φύσης.

Αμέσως ξεχώρισε τον 19χρονο Φρανσουά, φοιτητή της χημείας, από την ομάδα του πανεπιστημίου, αγόρια και κορίτσια, που την επισκέφθηκαν. Στα μάτια του ακτινογράφησε τη δική της τρέλα. Την επιθυμία του να βυθιστεί στο μυστικό κόσμο των νόμων της φύσης. Αυτόν επέλεξε, του έδωσε την άδεια ως «επισκέπτης», ως παρατηρητής, να βρίσκεται κοντά της. Κι εκείνος ένοιωσε ότι δέχθηκε την ευλογία της απόκρυφης επιστήμης.

Η Μαρί για πρώτη φορά στη ζωή της αισθανόταν στο κορμί της ένα κάλεσμα πρωτόγνωρο. Αυτό το βαρύ, το ξεχασμένο, το σάπιο σώμα της ζητούσε τον άνδρα. Μια επαφή, τα δάκτυλα του νέου με τα δικά της, όσο οι δυο τους κάποια στιγμή κρατούσαν μια φιάλη με γαλάζιο νερό στο εργαστήριο, την κεραυνοβόλησε. Τι να ’ναι αυτό;

Μα, δεν το ξέρει, και ρωτάει τι να ’ναι αυτό, η πρώτη στη γη χημικός; Με τις ημέρες το πάθος της για τον νεαρό δεν έχει όρια. Τον θέλει απελπισμένα. Δαιμονικά. Η βραβευμένη με Νόμπελ του ζητάει έλεος. Ο νέος σκανδαλίζεται, την απορρίπτει μεμιάς. Πως θα μπορούσε να δει... γυναίκα σ' αυτό το σκουληκιασμένο πράμα.

Ο φύλακας του χημείου, αυτός που έγινε τυχαίως μάρτυς της σεξουαλικής παρενόχλησης από την μαντάμ Κιουρί στον νεαρό, κάπνιζε μονάχος του και μονολογούσε, στο παραμιλητό. «Η κυρία βρήκε το στοιχείο εκείνο, πώς το λένε, από το ουράνιο..., μετά το άλλο το δηλητηριώδες, που το βάπτισαν «Πολώνιο», επειδή είναι Πολωνέζα, στη συνέχεια το ράδιο, τη ραδιενέργεια, την καταστροφή της γης..., ενώ η ίδια θαρρούσε πως θα βοηθήσει τον άνθρωπο. Όσο, όμως, κι αν έψαξε η κυρά δεν βρήκε τι γεννούν, τι παράγουν οι φυσικές ουσίες, τα μετάλλων της γης και του ανθρώπινου σώματος... Και ποιο είναι εκείνο που φτιάχνει την αρμονία και βοηθάει τον άνθρωπο να γίνεται καλύτερος μέσα από το σεξ...».

Διαβάστε ακόμα:

ΑΤΟΜΟ ΝΑΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΓΑΝΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟ