ΣΕ 3,5 ΛΕΠΤΑ ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ

 

Άνδρες νυκοκαιραίοι και σουλουπωμένοι έψαχναν σκουπιδοντενεκέδες. Είδα τέτοια κινηματογραφικά πλάνα παρμένα σε γειτονιές της Αθήνας και σε ώρες που κυκλοφορούν ελάχιστοι, στα χρόνια της μνημονιακής Ελλάδος. Τα ξεχάσαμε; Λέω για όσους είχαν τρακάρει αυτά τα άγνωστα και αδιανόητα σκηνικά στη χώρα μας. Το ντοκυμανταίρ που θα παρουσιάσει φίλος μου σκηνοθέτης είναι η Αποκάλυψη Τώρα.

"Θα έρθει κάποια μέρα που θα βλέπετε κι εσείς, εδώ στην Ελλάδα, ανθρώπους αξιοπρεπείς, πιθανόν και με γραβάτα, όχι βρωμερούς, όχι τίποτα άστεγους, κάποιους σερνάμενους ναρκομανείς, οι οποίοι θα ψάχνουν στους κάδους απορριμάτων...". Θυμήθηκα αυτό που μου είχε πει, ακριβώς πριν από 12 χρόνια, κάποιος Έλληνας που ζούσε χρόνια στην Ολλανδία, και δεν το ξέχασα ποτέ. Δεν ξέχασα την κουβέντα του, αν και ποτέ δεν την είχα πάρει στα σοβαρά. Δεν του είχα πει τίποτα, ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, αλλά την προφητική του ατάκα την κράτησα στη σκέψη μου.

"Έτσι όπως πάτε, εκεί θα καταντήσετε…" είχε σχολιάσει, αναφερόμενος στο ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα όλο και φουσκώνουν το κρατικό χρέος στο εξωτερικό. Και να, που ο ''Ολλανδός'' δικαιώθηκε. Με τα μάτια μου είχα δει προς βόρεια προάστια, σε πολύ κυριλέ γειτονιά το απίστευτο θέαμα… Κυρία να αφήνει πλαστική σακούλα με άχρηστα παλιόρουχα, δίπλα στον κάδο απορριμμάτων, και μετά από μόλις τριάμισυ λεπτά άρπαξαν τη σακούλα.

Τα ξεχάσαμε. Έτσι είμαστε εμείς. Ξεχνάμε τι περάσαμε... Δεν θέλουμε να θυμόμαστε τα δύσκολα. Εκείνα που σε μεγάλο βαθμό εμείς τα προκαλέσαμε. Γιατί; Η μαγκιά στο εύκολο. Τα λησμονάς, και είναι σα να μην τα έζησες. Ελληνική πατέντα. Για να δούμε τι πληγές θα ανοίξει το ντοκυμανταίρ που ετοίμασε ο φίλος μου.


Διαβάστε ακόμα:

ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΣ... ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ