COVID-19, ΤΟ ΟΓΔΟΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΑΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2016, άρα από κάποιους ίσως θεωρηθεί προφητικό, από άλλους μια επιβεβαίωση των υποψιών τους, δηλαδή από τα αποδυτήρια κατ’ ευθείαν στο γήπεδο των θεωριών συνωμοσίας. Το έγραψε ο Αμερικάνος καθηγητής της Ιστορίας Christian WMcMillen και αφού αναφέρθηκε στις περισσότερο επώδυνες πανδημίες από την αρχαιότητα, πρότεινε στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να συνεργαστούν σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προληπτικά μια μελλοντική πανδημία.

''Πανδημίες: Μια πολύ σύντομη παρουσίαση'' (PandemicsA Very Short Introduction). Αυτός είναι ο τίτλος του πονήματος, το οποίο βγήκε στη δημοσιότητα, επαναλαμβάνω, τρισήμισυ χρόνια πριν σκάσει μύτη ο Covid-19. Ο συγγραφέας τα βάζει κάτω όλα, από το τι έχει μελετηθεί επιστημονικά για κάθε πανδημία μέχρι τις κοινωνικές επιπτώσεις τους και γενικά κατά πόσο ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα.

Εφτά ήταν τα μεγάλα κακά στην Ιστορία. Πανούκλα, φυματίωση, ελονοσία, ευλογιά, χολέρα, γρίπη και HIV\AIDS. Σύμφωνα με τον καθηγητή τo 2014 με τον Έμπολα φάνηκε η δύναμη της επιδημίας, να προκαλεί το θάνατο σε ζώα, αλλά και να τρομοκρατεί τον κόσμο. Και κάτι άλλο: Να πυροδοτεί τη φαντασία κάποιων ανθρώπων σε ανύπαρκτα αίτια. Σίγουρα η καταστροφική πανδημία επηρεάζει έτσι κι αλλοιώς την κοινωνική συμπεριφορά.

O κορονοϊός δεν πέρασε ακόμα στην Ιστορία, και δεν μπορεί να βγει ο λογαριασμός. Πόσους πλήγωσε, πόσους έστειλε στον άλλον κόσμο. Απλά εκτιμάται πως θα πάρει πρώτη θέση στην πινακοθήκη των πανδημιών.

Διαβαστε ακομα:

ΑΝΤΕ ΒΟΥΡ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ... ''ΜΗΝΥΜΑ''