ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ…

 

Ήρθε στη ζωή σου ο κορονοϊός και είπε το γνωστό εδώ και αιώνες ποίημα: ''Σκύψε!''. Αυτό που λένε χιλιετίες οι θρησκείες, ψεύτικες και αληθινές: ''Να είσαι καλός, υπάκουος και να ακολουθείς τις οδηγίες, αν θες να σωθείς''.

Ήρθε ο κορονοϊός, τον φέρανε, αυτό δεν είναι να το συζητάμε. Σημασία έχει ότι τίποτα δεν σκάει μύτη, μόνο του ή στημένο, αν δεν το έχει ανάγκη ο κόσμος. Βέβαια. Κάποια στιγμή οι ανθρώπινες κοινωνίες χρειάζονται το κακό για να τους κάνει καλό. Να σφίξουν οι κώλοι, διότι το είχαν παρατραβήξει.

''Είσαι μικρός... '', αυτή την τεράστια κουβέντα είπε το μικροβιάκι. ''Είσαι το τίποτα, αυτό είσαι, κι εγώ το μικροβιάκι είμαι σε θέση να σε χορέψω στο ταψί''. Το ίδιο, δηλαδή, που λένε οι θρησκείες. ''Ο Θεός είναι μεγάλος, εσύ στο μπόι είσαι πιο τίποτα και από ένα σκουλήκι''. Αυτό δεν στο λέει κατάμουτρα η θρησκεία, αλλά το εννοεί.

''Να ελπίζεις στον Θεό''. ''Να αγαπάς τον Θεό''. ''Να παίρνεις δύναμη από τον Θεό''. Αυτά τα περίργα κοπανάνε οι θρησκείες. Γιατί; Επειδή ο άνθρωπος είναι αδύναμος. Ανίκανος να φορτιστεί από τη φύση, τον ήλιο, το χώμα, τα βουνά, τα αστέρια, τα ποτάμια, τα άγρια ζώα, τον αέρα, τη βροχή.

Το ίδιο, ακριβώς το ίδιο, που λέει η θρησκεία και το μικροβιάκι, λέει στην κασέτα του και ο επαναστάτης. Ο ρομαντικός ιδεολόγος, που θέλει να… ανατρέψει τη φυσική τάξη των πραγμάτων. ''Να δώσεις και την ίδια τη ζωή σου, να θυσιαστείς για τα ιδανικά του αυριανού καλύτερου κόσμου''.

Μαλακίες. Καμιά θρησκεία και καμιά ιδεολογία δεν αλλάζει τον άνθρωπο. Γι’ αυτό τζάμπα δουλειά κάνει ο κορονοϊός. Θα φύγει κι αμέσως μετά ο άνθρωπος θα γράψει στις σόλες των παπουτσιών του το θεόπνευστο μήνυμα που έλαβε από το μικρόβιο.

Διαβαστε ακομα:


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ