Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

 

Η Ιστορία έχει επιδείξει απέραντο σεβασμό στην Ιωάννα Αντουανέτα Πουασόν, διότι ήταν κυρία με τα όλα της και άσκησε με υποδειγματική αξιοπρέπεια και υψηλή ποιότητα τα καθήκοντα της βασιλικής ερωμένης. Μοναδική η προσωπική της επιτυχία μιας γυναίκας που δεν ήταν αριστοκράτισσα, από σόι ευγενών, να πάρει τη θέση της στο παλάτι χωρίς να προκαλέσει ούτε την οργή της βασίλισσας. Αντίθετα, η βασιλική σύζυγος είχε κατανόηση στην παρουσία της μαιτρέσσας, την οποία ποτέ δεν την αντιμετώπισε ως αντίζηλη.

Ήταν η επίσημη γκόμενα του Λουβοδίκου του ΙΕ. Νόμιμη, δηλαδή. Αναγνωρισμένη απ’ όλους. Η Ζαν Αντουανέτ Πουασόν έγινε η μαρκησία ντε Πομπαντούρ, όταν ανάλαβε πρώτη κυρία των τιμών της βασίλισσας! Γεννήθηκε Δεκέμβριο του 1721 και πέθανε το 1764, σα σήμερα 15 Απριλίου.

Μια γύφτισσα πρόβλεψε στην εννιάχρονη Ζαν ότι θα γίνει η λατρεμένη ερωμένη του βασιλιά. Μ’ αυτό το όνειρο μεγάλωσε, δεν το ξέχασε κι όταν πήγε σχολείο σε παριζιάνικο μοναστήρι των ουρσουλίνων, κι όταν στα 20 της παντρεύτηκε. Η προφητεία βγήκε αληθής! Ο βασιλιάς έπαθε όταν την πρωτοσυνάντησε και με επίσημη εντολή του εκδόθηκε το διαζύγιο της Ιωάννας, η οποία εγκαταστάθηκε στη βασιλική αυλή.

Ανόητη συνήθως η συμπεριφορά των ερωμένων των βασιλιάδων; Επειδή είχαν την εύνοια του μεγάλου αδιαφορούσαν τι έλεγε ο ένας κι ο άλλος. Και περιφρονούσαν την βασίλισσα. Η μαρκησία Πομπαντούρ είχε κερδίσει τους πάντες, από την βασίλισσα μέχρι το παπαδαριό, κι έγινε η απόλυτα αγαπημένη των καλλιτεχνών, μουσικών, ζωγράφων κ.α.
Πριν από τα 30 της χρόνια οι σεξουαλικές επαφές της Πομπαντούρ διεκόπηκαν με τον βασιλιά, αλλά αυτή η πανάξια γυναίκα διατήρησε το τίτλο και τα οφέλη της επίσημης ερωμένης στις Βερσαλλίες μέχρι το θάνατο της.
Διαβαστε ακομα:

ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ