ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥΣ

 

Το κόμπλεξ του παπαδαριού, αυτό λέω εγώ. Η κατάχρηση θρησκευτικής εξουσίας, λέω κι αυτό. Σε κάθε χωριό της Ελλάδος η εκκλησία είναι κτισμένη στο πιο υψηλό σημείο. Να δεσπόζει. Να φαίνεται από μακριά. Όχι το σχολείο, όχι κάποιο καφενείο, ούτε το κέντρο υγείας. Η εκκλησία με το καμπαναριό να είναι το επικυρίαρχο κτήριο.

Τι συνέβη φέτος στη διάσημη καθολική εκκλησία της Βαρκελώνης, στη Σαγράδα Φαμίλια. Της Αγίας Οικογένειας ο ''εξαγνιστικός'' ναός που ξεκίνησε να σηκώνεται στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί και σήμερα αφού την αγίασε ο πάπας το 2010 γίνονται και λειτουργίες. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο τουριστικό αξιοθέατο, μουσείο.

Εν όψει Χριστουγέννων κρεμάσανε από την κορυφή της Σαγράδα Φαμίλια ένα απαίσιο αστέρι βάρους 5,5 τόνους (!). Ώπα, ρε! Ένα άστρο 7 μέτρων (!) χριστουγεννιάτικο της ταπεινής φάτνης της Βηθλεέμ. Ώπα, ρε!

Επόμενο να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Το χαρακτήρισαν, και πολύ δικαιολογημένα, σαν τερατούργημα ενάντια στην αισθητική του ιστορικού ναού. Κανένας σεβασμός στο δημιούργημα του Γκαουντί. Έχεις, όμως, να κάνεις με παπαδαριό. Να εντυπωσιάσουν θέλουν, να κλέψουν την παράσταση.  

Διαβαστε ακομα:

ΑΓΑΜΟΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ... ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΣΤΑΣΗ