ΤΗΝ ΒΙΑΣΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ, ΔΕΝ... ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΤΙ

 

Καλώς και ευτυχώς που η σεξουαλική κακοποίηση γυναίκας από άνδρα γνωρίζει την κοινωνική κατακραυγή. Περισσότερο από ποτέ. Και οι γυναίκες που έχουν βιαστεί από άνδρες θεωρούνται θύματα. Και γνωρίζουν σήμερα το σεβασμό.

Αν θυμηθούμε τι συνέβαινε στο παρελθόν, ακόμα και στο κοντινό παρελθόν, τότε θα μιλήσουμε για ντροπή πρώτα της κοινωνίας, και μετά των ανδρών. Επειδή η γυναίκα δεν τολμούσε να καταγγείλει το βιασμό της, την απόπειρα του βιασμού της. Κινδύνευε να θεωρηθεί… υπεύθυνη η ίδια.

Με το κίνημα MeToo τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η γυναίκα που καταγγέλλει και πιστευτή γίνεται και δεν θεωρείται… εύκολη γκόμενα. Ότι …τα ήθελε, ότι εκείνη… φταίει που ο άντρας προχώρησε περισσότερο με τη δική της βούληση.

Να, που υπάρχουν σήμερα φωνές, γυναικείες φωνές, από επώνυμες, που διαφωνούν με τη μυθοποίηση των γυναικών που δέχθηκαν σεξουαλική βία από άνδρες. Δηλαδή;

Είναι πρωταθλήτρια κι όχι… μόνο θύμα, επειδή βιάστηκε. Μειώνει την γυναίκα αν στέκεται μόνο στο ότι είναι θύμα. Είναι πρωταθλήτρια, έχει κερδίσει μετάλλια, έχει πετύχει ρεκόρ. Κι η άλλη είναι ηθοποιός, βραβευμένη, ταλαντούχα, όχι μόνο θύμα.

Μ’ άλλα λόγια, γι’ αυτές τις άλλες διάσημες γυναικείες φωνές, μειώνεται η βιασμένη αν στέκονται - η ίδια ή τα μμε- στο καταδικαστέο γεγονός του βιασμού. Σα να λένε Το κορίτσι βιάστηκε, είναι κακόμοιρο, έχει την ανάγκη μας, είναι θύμα, είναι ηρωίδα. Μα, επιτέλους, δεν είναι νίκη, δεν είναι κατάκτηση για μια γυναίκα η άνανδρη συμπεριφορά του βιαστή.

Διαβαστε ακομα:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ