ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ

 

Δεν έχει καμία σημασία ποιος πραγματικά ήταν. Ένα ρεμάλι ήταν. Ένα λαμόγιο. Ένας απατεώνας. Κλασική περίπτωση τυχοδιώκτη. Ένας δυστυχισμένος από γονείς ηθοποιούς, ταπεινής καταγωγής που γρήγορα κατάλαβε ότι εύκολα μπορούσε να κοροϊδεύει τους άλλους και να περνάει ζωή χαρισάμενη. Να κερδίζει αυτά που δεν αξίζει.

Σημασία έχει ότι η Ιστορία αυτόν επέλεξε, τον Καζανόβα, όχι κάποιον άλλον για να καταγράψει τον μεγαλύτερο καρδιοκατακτητή από την αρχή του χρόνου. Πρόσωπο υπαρκτό, Βενετσιάνος, πέθανε το 1798, σα σήμερα 4 Ιουνίου, στα 73 του χρόνια. Ο άλλος καπετάν εραστής, ο Δον Ζουάν είναι ήρωας μυθιστορηματικός, γέννημα της λογοτεχνίας, της φαντασίας.

Γεννήθηκε για τις γυναίκες ο Giacomo Girolano Casanova. Ασυναγώνιστος στο παιχνίδι του έρωτα σύμφωνα με το θρύλο, τον οποίον επιδότησε και ο ίδιος με τα απομνημονεύματά του. Αδιαφορεί για την ηλικία των γυναικών, φλερτάρει μάνες και κόρες, πλούσιες και φτωχές, άσχημες και όμορφες, αμέτρητες οι κατακτήσεις του. Είναι ο αρχιερέας της αποπλάνησης. Παθιασμένος, παθολογικός ερωτύλος, όχι σεξιστής, όχι μανιακός του σεξ. Δεν κατακτά την γυναίκα τόσο για να την απολαύσει, όσο να δροσίσει το Εγώ του, το Είναι του από την ικανοποίηση της κατάκτησης. Αυτό ήταν το κίνητρό του, το ναρκωτικό του.

Ποτέ δεν τσακώθηκε με γυναίκα ο Ιάκωβος Καζανόβα, μ' όλες διατηρούσε καλές σχέσεις και μετά το τέλος της όποιας «περιπέτειάς» τους. Είχε το χάρισμα να τις καταφέρνει, μοναδική η επιρροή του στο άλλο φύλο. Και μόνιμη η αγωνία του μήπως τον προδώσει το «άλογό» του, όπως έλεγε το πέος του. Αυτό ήταν το μαράζι του, ο φόβος του μήπως σταματήσει να έχει στύσεις.

Στα 46 του χρόνια συνουσιαζόταν με την εξώγαμη κόρη του. Δεν είχε κανένα φραγμό, όμως απέφευγε τα σεξουαλικά όργια, τότε στον καιρό του ήταν πολύ της μόδας τα «τρίγωνα» κι άλλες ακρότητες στη μεγαλοαστική Ευρώπη. Τελικά, για να βρεθεί με γυναίκα, μάλιστα πριν τα 50 του, έφθασε να την πληρώνει. Και παραλίγο να αυτοκτονήσει όταν του έκανε μαύρη τη ζωή μια πόρνη. Ποιος; Ο μέγας γυναικοκατακτητής, ο οποίος κατά λάθος δεν έγινε, όπως προοριζόταν, ιερέας.

Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Πάντοβα, έφυγε αμέσως στη Γερμανία και την Γαλλία, όπου εκεί μυήθηκε στη μασωνία και στις απόκρυφες καβαλιστικές διδασκαλίες, που τον βοήθησαν να οξύνει το πνεύμα του, να καλλιεργήσει την ικανότητα στο λέγειν. Να μιλάει και να εντυπωσιάζει. Κάθε πρότασή του και ένα ευφυολόγημα. Έγινε η πρώτη ''μεταγραφή'' σ' όλα τα σαλόνια. Και μια ματιά του ήταν αρκετή να περάσει ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τη ραχοκοκκαλιά και της πιο απρόσιτης αριστοκράτισσας. Να του παραδοθεί και η πιο αθώα παρθένα.

Το βλέμμα του Καζανόβα, λένε, απελευθέρωνε τον πόθο της γυναίκας. Την υπνώτιζε και ένοιωθε αποενοχοποιημένη.

Διαβαστε ακομα:

Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΝΟΜΑ