ΜΠΕΤΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ

 

Αυτός έγραψε μουσική κι εσύ που ακούς τις δημιουργίες του έρχεσαι σ' επαφή, και ό,τι καταλάβεις, με το μέσα σου και το πέραν του πέρατος, αν πιάνεις επικοινωνία, αν σου βγαίνουν ερεθίσματα με το υπερπέραν έξω από σένα.

Μπετόβεν. Απεσταλμένος. Ποιός τον έστειλε. Ό,τι καταλαβαίνεις. Να μας πει, τι; Είπαμε. Ό,τι καταλαβαίνεις. Αθάνατος. Η μουσική του ζει. Υπάρχει στο σύμπαν. Ό,τι καταλαβαίνεις.

Μιλάμε μουσικά, όχι λεκτικά. Τα πιο σημαντικά λόγια στον άνθρωπο ειπώθηκαν χωρίς λέξεις. Με τη μουσική του Μότσαρτ και του Μπετόβεν γράφτηκαν οι πιο υψηλές σκέψεις.

Ήταν ο Σωκράτης, μετά ο Πλάτων. Μετά τον Mozart ήρθε ο Ludwig van Beethoven. Γεννήθηκε σα σήμερα 16 Δεκεμβρίου, το 1770 και πέθανε 57 χρονών. Θεόκουφος.
Για φαντάσου ζωγράφο τυφλό. Ο Μπετόβεν από τα 26 χρόνια του είχε προβλήματα ακοής και κουφάθηκε εντελώς στα 49 του. Ποτέ δεν ξεπέρασε την κώφωσή του. Μέχρι που είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Όταν πια δεν μπορούσε να ακούει και τον παραμικρό θόρυβο, έγραψε τεράστια μουσική. Το κύκνειο άσμα του ήταν η Ενάτη Συμφωνία που στις 7 Μαϊου το 1824 έκανε πρεμιέρα στη Βιέννη.

Διάνοια. Άρχισε να δίνει ολοκληρωμένα έργα ο Μπετόβεν από 14 χρονών. Σπούδασε φιλοσοφία στη Βόνη. Δάσκαλος του ο Haydn.

Διαβάστε ακόμα:

Ο μεγαλύτερος Ελληνας ηθοποιός