ΣΕΞΟΜΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

 

Ζωγράφος. Μέγας ζωγράφος. Δεν υπάρχει κάποιος να μην αναγνωρίζει την πολύ μεγάλη αξία του. Ένας, δύο κάτι είπαν επειδή ο καλλιτέχνης έκανε μία ψιλοαβάντα, σε προσωπικό επίπεδο, όχι ακριβώς υπέρ της χούντας στην Ισπανία. Λόγια επαινετικά στον στρατηγό Φράνκο. Εκεί θα κολλήσουμε; Να, κι αν ήταν υπέρ, να, κι αν ήταν κατά της δικτατορίας.

Ο καλλιτέχνης έχει τους δικούς του ερεθισμούς, από πρόσωπα και καταστάσεις. Εμπνέεται επειδή θαυμάζει, μισεί. Εσύ εκτιμάς το έργο του, που αν είναι διαχρονικό στέκεται υπεράνω φασιστών, κομουνιστών, δημοκρατικών κι όχι.

Μέγας, υπερμέγας της σύγχρονης τέχνης ο Σαλβαντόρ Νταλί, όμως με τη δική του ευθύνη έβαλε στο κάδρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας την προσωπική του ζωή. Πλησιάζεις το άτομο και πέφτεις λοιώμα. Ιδιόρυθμος και ευφυής. Ένα σκέτο σκάνδαλο, μάλιστα με σκοτεινές πλευρές.

Ο μάγος του σουρεαλισμού Salvador Domingo Felipe Jacinto dali Domenech, παγκόσμια γνωστός σαν Νταλί, γεννήθηκε 11 Μαϊου το 1904, πέθανε, σα σήμερα 23 Ιανουαρίου το 1989 και το πρόσωπό του με το τεράστιο τσιγκελωτό μουστάκι είναι από τα πλέον καταγραμμένα στην παγκόσμια συλλογική μνήμη, όπως του Αβράαμ Λίνκολν, του Λένιν, του Χίτλερ, του Τσε Γκεβάρα, του Πελέ, του Μαραντόνα, του Τζων Λένον, της Μπριζίτ Μπαρντώ.

Δεν υπάρχει κανένας Νταλί χωρίς την Γκαλά. Ήταν “ένας”, όχι δύο άτομα. Έζησαν μαζί 50 χρόνια, μέχρι το 1982 που πέθανε εκείνη, δέκα χρόνια μεγαλύτερή του. Όταν την έχασε, ήθελε να αυτοκτονήσει. Να βάλει φωτιά να καεί ζωντανός.

Σε ακραίο βαθμό ηδονοβλεψίας ο Σαλβαδόρ. Φράγκα είχε, πλήρωνε άλλους να κάνουν σεξ μπροστά του κι αυτός να βλέπει. Παίζει και το εξής: Ζητούσε να την παρακολουθεί ο Νταλί όταν η περισσότερο σεξομανής Ρωσίδα Γκαλά την έβρισκε να πηδιέται με τους εραστές της. Μέχρι τα 87 της χρόνια η μούσα του ζωγράφου ψοφούσε να αισθάνεται ότι αρέσει ερωτικά, ότι είναι ικανή να πλανέψει έναν άνδρα.

Τελικά, ο Νταλί, πρόσωπο παγκόσμιο, αποδεκτό από τα μεγάλα πνεύματα του καιρού του, ήταν της κατηγορίας “Γεννήθηκα για να περιπαίξω τη μοίρα μου”. Έτσι λέω εγώ. Στην Ισπανία το “Ίδρυμα Γκαλά-Νταλί”, με τεράστια περιουσία, προσπαθεί να κρατήσει “αξιοπρεπή” τη μνήμη του καλλιτέχνη και της συζύγου του.

Διαβάστε ακόμα:

Η Τερέζα του λόρδου