Η ΑΓΕΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

 

Οι πρώτοι γιατροί στον πλανήτη είναι τα ζώα. Να ξέρουμε τι λέμε. Ο πρώτος χειρούργος είναι ο γορίλας. Τραυματίστηκε; Τοποθετεί πάνω στην ανοικτή πληγή φύλλα από δέντρα, μπαντάρει το τραύμα του. Τα πρώτα μαστόρια οι πρώτοι κατασκευαστές σε φωλιές, σε καβάτζες, είναι τα ζώα. Τους πρώτους δρόμους ο άνθρωπος σε δάση, σε απάτητα εδάφη τους άνοιξε πάνω στα πατήματα ζώων.

Το υπογράφει ο αποδυτηριάκιας και είναι δικό μου, δεν το έχει πει άλλος. Στην αιωνιότητα κανένα ζώο δεν έχει πάρει κάτι από τον άνθρωπο, αντίθετα το δίποδο έχει διδαχθεί τα άντερά του από τα τετράποδα, τα ερπετά, τα πτηνά, ό,τι άλλο κυκλοφορεί στη φύση. Να πω και το άλλο. Κατά μια απόκρυφη θεολογική θέση ο Θεός δημιούργησε και τα ζώα μονάχα για έναν λόγο. Να υπηρετούν τον άνθρωπο, κυρίως να τον διδάσκουν.

Μια κουβέντα για έναν παρατηρητή της φύσεως, τον Άγγλο γιατρό Έντουαρντ Τζένερ που γεννήθηκε 17 Μαϊου 1749 και πέθανε σα σήμερα 26 Ιανουαρίου, το 1823. Τον επιστήμονα που εφάρμοσε τον δαμαλισμό, δηλαδή τον εμβολιασμό κατά της εβλογιάς. Εδώ και 40 χρόνια περίπου, όπως είχε προβλέψει ο Τζένερ, η ευλογία εξαφανίστηκε. Παρακάτω.

Λαϊκή παράδοση. Επιβίωσε χρόνια; Δεκαετίες. Αιώνες. Θα τη σεβαστείς. Θα τη λάβεις υπ’ όψιν σου. Δεν θα πεις Έλα, μωρέ, αυτά είναι προλήψεις, αναχρονιστικά πράγματα.
Όσο εξωφρενική να σου φαίνεται σήμερα μια λαϊκή παράδοση, είσαι ο τρόμπας αν την απορρίψεις. Παρακάτω.

Λαϊκή δοξασία σε πληθυσμούς που μεγάλωναν με αγελάδες.Η μόλυνση από τη δαμαλίτιδα, την εβλογιά των βοειδών, βοηθάει τον άνθρωπο που κόλλησε, που έπαθε εβλογιά από άλλον άνθρωπο!. Ο Τζένερ αποδέχθηκε την «θεωρία» της προστασίας της ανθρώπινης εβλογιάς από εκείνη της αγελάδας κι έτσι οδηγήθηκε σε σπουδαίες βελτιώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν προσβληθεί από δαμαλίτιδα. Έγραψε και σχετικό βιβλίο και σ’ αυτό το επιστημονικό έργο του χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος «ιός». Τέλος μαθήματος.

Διαβάστε ακόμα:

Στάθηκε απέναντυ στον Αριστοτέλη