ΧΩΡΙΣ ΡΑΣΟ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 

Βλέπεις ένα δένδρο. Πώς θα το πεις; Δένδρο. Αφού, όμως, έχεις αποφασίσει, έχει αποφασιστεί να το λέμε δένδρο. Παίζει μπάλα η γλώσσα. Εάν δεν έχεις γλώσσα, κύριε
μαλάκα, το δένδρο θα το έλεγες π.χ. Ντοπ. Ίσως Ντουπ. Βοπ, Βγοπ, μπουμ, μπομ.

Πώς μπορείς να συνεννοηθείς με τον άλλον χωρίς γλώσσα; Μόνο με κτυπήματα «κωδικά» στο στήθος. Με κινήσεις των χεριών, του σώματος. Όπως οι πρωτόγονοι, όταν ο άνθρωπος
ακόμα ζούσε σε σπηλιές βράχων, σε κουφάλες δένδρων.

Έφτιαξες γλώσσα. Δεν φθάνει! Χρειάζεσαι και ονοματολογία. Το δένδρο το είπες δένδρο, όμως δεν καθάρισες. Ποιο δένδρο; Η συκιά, η μηλιά, η φλαμουριά, η κερασιά, η νερατζιά. Αν δεν έχεις όνομα για κάθε δένδρο, για κάθε τι, τότε με τη βοήθεια της γλώσσας θα το περιγράψεις, δεν θα το ονοματίσεις. Είναι υψηλό, έχει χοντρό κορμό, μικρά, μεγάλα κλαδιά, φύλλα λεπτά, χρώματος τάδε.

Ο Κάρολος Λιναίος, όπως τον λένε στην Ελλάδα τον Καρλ Νίλσον Λιναίους, είναι ο Σουηδός βιολόγος που την έπεσε στη μελέτη των βοτάνων και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης επιστημονικής ταξινόμησης των ζωντανών οργανισμών, φυτών και ζώων, όπως και των ορυκτών ειδών. Γεννήθηκε 23 Μαΐου το 1707, σ' ένα χωριό από έναν αγρότη φτωχό. Τον προόριζαν για παπά, για να έχει σίγουρο μεροκάματο, όμως αυτός όλη την ημέρα μελετούσε τα φυτά. Πείστηκε ο πατέρας το να τον στείλει στο πανεπιστήμιο.

Έγραψε βιβλίο και με τη βοήθεια της ελληνικής και της λατινικής γλώσσας, κατηγοριοποίησε σε γένη και είδη 4.000 ζώα και 7.700 φυτά. Πέθανε σα σήμερα 10 Ιανουαρίου, το 1778.

Διαβάστε ακόμα:

Το μυστικό του βασιληά Ελβις