ΕΚΑΝΕ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

Αυτό είναι σινεμά. Σε πιάνει από το χέρι ο σκηνοθέτης και σε ταξιδεύει, σε ξεναγεί σε χώρους που δεν έχεις πάει και θα ήθελες τόσο πολύ να ζήσεις. Γράφω για τον κινηματογραφιστή James Ivory, Αμερικανός, που όμως ως δημιουργός “πολιτογραφήθηκε”, ας το πούμε έτσι, Βρετανός. Απέφυγε τα φιλμ τα εμπορικά, τα χολυγουντιανά, τα περιπετειώδη και θρίλερ, τις υπερπαραγωγές και αναζήτησε θεματολογία από τη λογοτεχνία.

Από την πρώτη του ταινία, το 1980, το Quartet, έκανε το μπαμ. Στην Ελλάδα παίχθηκε με τον τίτλο Ερωτικό Κουαρτέτο. Καλλιτέχνες και μποέμ, εμιγκρέδες και αριστοκράτες, διανοούμενοι και τυχοδιώκτες, κόσμος και περιθώριο στο Μονπαρνάς, αρχές του 20ου αιώνα. Φοβερές ερμηνείες από Ιζαμπέλ Ατζανί, Μάγκυ Σμιθ, Άλαν Μπαίητς, Τζούλυ Κρίστυ.

Ο κινηματογράφος του Άϊβορυ δεν σε ιντριγκάρει, σε αιχμαλωτίζει. Σε κερδίζει χωρίς να εκβιάζει την συγκίνηση, χωρίς να προκαλεί με στημένες ακρότητες. Βραβεύτηκε το “Κουαρτέτο” όπως κι άλλες από τις συνολικά 15 ταινίες του, όλες έχουν θέση στη συλλογή κάθε κινηματογραφόφιλου. A Room With A View, το αριστούργημα του 1985, πήρε τρία Όσκαρ. Άλλα τρία Όσκαρ το Howards End, του 1992, με Άντονυ Χόπκινς, Βανέσα Ρεντγκραίηβ, Έμα Τόμσον.

Ο Τζαίημς Άιβορυ γεννήθηκε σα σήμερα, στις 7 Ιουνίου, το 1928.

Διαβάστε ακόμα:

Το αγγούρι που κέρδισε όσκαρ