ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Εν αρχή είναι η φωτογραφία του. Έτσι λέει ο αποδυτηριάκιας. Ο θρύλος του κτίστηκε από τη συγκεκριμένη φωτογραφία με το μπερέ, μαλλιά μακρυά, ανυπότακτα, που ταιριάζουν στον οραματιστή και αμόλυντο επαναστάτη του βουνού, ελαφρό γενάκι, μάτια μεγάλα, καρφωμένα στο άπειρο.

Μετά, λέω εγώ, επιδότησε το μύθο του το παρατσούκλι του, το Τσε, που αργεντίνικα έχει την έννοια του φίλου. Αν προσφωνήσεις “τσε” κάποιον, είναι σα να του λες “Ε, εσύ!”. Ο ίδιος ο Ερνέστος Γκεβάρα ντυμένος όλη μέρα με την παρτιζάνικη φόρμα συνήθιζε το “τσε”. Έτσι του έμεινε “ο Τσε”.

Χιλιάδες, εκατομμύρια υπήρξαν σαν κι αυτόν. Επαναστάτες. Ιδεολόγοι. Κομουνιστές. Διεθνιστές. Πεντακάθαροι στη ψυχή και καρδιά δοσμένη στο πιο υψηλό όνειρο. Να, όμως, που αυτός έγινε ο θρύλος. Πρόσωπο αγιασμένο και εμβληματικό. Όνομα αποδεκτό ακόμα και από αντικομουνιστές. Κι όλα αυτά, γιατί;

Επιμένω. Δεν ήταν μόνον η δράση του. Η στράτευσή του. Η ικανότητά του η στρατιωτική παρ' ό,τι δεν ήταν επαγγελματίας, από σχολή αξιωματικών. Έγινε ο αιώνιος “Τσε”, επιμένω, από το παρανόμι του και την πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία του. Δεν μιλάω για το πρόσωπό του, δεν εννοώ αυτόν τον ίδιον, αλλά ότι η φήμη του ξεπέρασε κάθε άλλον διότο επικοινωνιακά δούλεψε η φώτο.

Αργεντινός από ευκατάστατη οικογένεια, πλουσιόπαιδο ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, που από δυο χρονών τον κτύπησε το άσθμα και του σημάδεψε τη ζωή. Σπούδασε γιατρός, συνειδητοποιημένος κομουνιστής, καμία σκέψη για καριέρα, για λεφτά. Μπαρκάρησε σε εμπορικά πλοία. Μπλέχτηκε με την αντίσταση στην Κούβα.

Γρήγορα ξέχασε ότι ήταν γιατρός, έγινε άνθρωπος των όπλων. Και σκεπτόταν μόνον πολιτικά. Με αρχηγό το ρεμάλι Φιντέλ Κάστρο διώχνουν τον δικτάτορα της Κούβας Μπατίστα. Ο Τσε γίνεται πρώτα διοικητής της εθνικής τράπεζας, μετά υπουργός και αρχίζει να πουλάει ζάχαρη σε Κίνα, Ρωσία. Γρήγορα καταλαβαίνει ότι ο Κάστρο είναι άνθρωπος της εξουσίας, όχι της διαρκούς επανάστασης. Μαζί με κάποιους δικούς του Κουβανούς φεύγει για το Κογκό.

Όπου ξεσπάει επανάσταση, μέσα ο Τσε. Κογκό, Τανζανία, Βολιβία. Από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Στις 9 Οκτωβρίου 1967 τον φάγανε στην Βολιβία. Το ΚΚ της Βολιβίας, παραμάγαζο κι αυτό, ήταν εναντίον του.

Ο Τσε, που γεννήθηκε το 1928, σα σήμερα 14 Ιουνίου, παντρεύτηκε δύο γυναίκες και έκανε πέντε παιδιά.

Διαβάστε ακόμα:

Η επανάσταση που σε πιάνει αιχμάλωτο