ΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΝΕ

 

Τι είναι ο Άνθρωπος. Μας έφτιαξε ο Θεός, έτσι λένε από τη θρησκεία. Σύμφωνοι. Τι είναι αυτό που έφτιαξε ο Θεός και γιατί αυτόν, τον Άνθρωπο κι όχι τον Θεό, δεν τον κάνουν ζάφτι όλες οι θρησκείες, κι αυτές που ακόμα παίζουν μπάλα κι εκείνες που κρέμασαν τα παπούτσια τους και έθαψαν τα άγια των αγίων τους.

Άτομο βαθειά θρησκευόμενο ο Γάλλος Μπλεζ Πασκάλ. Από πιτσιρίκι επέδειξε μια οικειότητα με τα μαθηματικά και τη φυσική, με της φύσης τα καμώματα, όμως στην πορεία της ζωής του ένοιωσε την ανάγκη να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία και τη θεολογία. Και άρχισε να γράφει τις σκέψεις του...

...Τι είναι ο Άνθρωπος; Θανάσιμο μίσος για την αλήθεια. Αυτό είναι. Μισούμε την αλήθεια κι αυτούς που μας τη λένε. Ποθούμε την κολακεία. Μας αρέσει να ξελογιαζόμαστε. Κανένας δεν μιλάει μπροστά μας για εμάς όπως μιλάει πίσω από την πλάτη μας.

Δεν πρόλαβε να γράψει όσα ήθελε ο Μπλέζ Πασκάλ, που γεννήθηκε το 1623, σα σήμερα 19 Ιουνίου και πέθανε στις 19 Αυγούστου το 1662, στα 39 του, ο φιλάσθενος γιος δικαστικού και μαθηματικού και μεγάλωσε ορφανός από μάνα. Σαν επιστήμονας τον κέρδισε τελικά η μελέτη των υδάτων, γενικά των υγρών στοιχείων. Μέσα στις εφευρέσεις του η υδραυλική αντλία, η μονάδα πίεσης του ύδατος έχει το όνομα του.

Συνήθως παραδίνεται κάποιος στη φιλοσοφία από την ανάγκη να καταγράψει την προσωπική του ηθική, αλλά και διότι διαφωνεί με σχολές σκέψης που κυριαρχούν στην εποχή του. Ο Πασκάλ, πριν ακόμα φθάσει σε πνευματικό αδιέξοδο, λέω εγώ, αντέδρασε με τα γραπτά του στον Καρτέσιο ο οποίος αναφερόταν στο χάος, στην άπειρη απόσταση που χωρίζει τον Θεό από τον Άνθρωπο, και ότι το κενό γεφυρώνεται μέσω της Θείας Χάρης.

Όχι, δεν συμβαίνει αυτό, υποστηρίζει ο Πασκάλ και μιλάει για το ποιο είναι το Ύψιστο Αγαθό, άλλο κεφάλαιο αυτό, στο οποίο θα το επεξεργαστεί ο αποδυτηριάκιας μετά από 173 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Εγώ είμαι ο τέλειος βασιληάς