Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΒΟΗΘΑ ΤΙΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ

 

Το όνομά του δεν έχει περάσει στον κόσμο, σύμφωνα με την αξία του ως επιστήμονας και βέβαια της χρησιμότητας της εφεύρεσης του. Κόνραντ Τσούζε. Ίσως επειδή δεν είναι όνομα πιασάρικο. Ίσως. Παίζει ρόλο και πως υποδέχεται ένα όνομα, μια λέξη το παγκόσμιο μνημονικό.

Ο εν λόγω κύριος Κόνραντ Τσούζε, που γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1910, σα σήμερα 22 Ιουνίου, έχει αναγνωριστεί ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή που...προγραμματίζεται. Ένδεκα χρόνια πριν από την κατασκευή του υπολογιστή του Άγγλου Άλαν Τούριγκ, ο Γερμανός Τσούζε έφτιαξε τον δικό του υπολογιστή που ρυθμιζόταν με το χέρι και λειτουργούσε με τη βοήθεια μιας μηχανής που παρήγαγε ηλεκτρισμό.

Στις 7 Ιουνίου 2016 γράψαμε στο site για τον Άλαν Τούριγκ που δεν άντεξε την καταδίκη του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και αυτοκτόνησε με δηλητηριασμένο μήλο. Γι' αυτό η Apple έχει σήμα της το μήλο. Όπως ο μαθηματικός Τούριγκ εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας στη διάρκεια του πολέμου, έτσι και ο μηχανικός Τσούζε επί Χίτλερ ασχολήθηκε με την μεγάλη του αγάπη, την αεροναυπηγική.

Σχεδίαζε αεροπλάνα ο Τσούζε και ακριβώς επειδή έκανε αλλεπάλληλους υπολογισμούς χρειαζόταν μια μηχανή να τον διευκολύνει και γρήγορα να του δίνει αποτέλεσμα. Ξεκίνησε ερασιτέχνης ζωγράφος ο Τσούζε και για το χαρτζηλίκι του, για τα έξοδά του ως φοιτητής πουλούσε τους πίνακές του, μοντέρνας τεχνοτροπίας. Μετά το θάνατό του στις 18 Δεκεμβρίου το 1995, ο γιος του, σπουδαίος καθηγητής πληροφορικής, έφτιαξε ένα site στη μνήμη του πατέρα του, όπου παρουσιάζει τους πίνακές του.

Πήγε και κρύφθηκε στα βουνά της Βαυαρίας, στη διάρκεια του πολέμου, για να ολοκληρώσει την πρώτη στην Ιστορία δικής του κατασκευής “γλώσσα” εντολών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Διαβάστε ακόμα:

Απάτησε τον εραστή της με τον σύζυγό της