ΜΕΡΣΕΔΕΣ ΣΟΣΑ, Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΦΩΝΗ

 

Τραγουδάει κι εσύ που την ακούς τα ανοίγεις όλα. Αυτιά, μάτια, ψυχή, ό,τι έχεις για να πάρεις μέσα σου αυτό που ακούς. Τραγουδίστρια μέγεθος. Όγκος. Βουνό της γης. Μερσέδες Σόσα. Πολύ μεγάλη φωνή, μέσα στις μετρημένες. Πόσες να έχουν γεννηθεί σαν κι αυτήν; Λίγες, ελάχιστες. Αποφασίζει η κάθε εποχή. Αν το επιτρέπει η εποχή. Βέβαια.

Στο σκατάδικο δεν φυτρώνουν αγριολούλουδα. Όταν η ζωή κυκλοφορεί ανάμεσα στη σαχλαμάρα και το σκουπιδαριό δεν γίνεται να σηκωθεί όρθια “η Φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή”, όπως χαρακτήρισαν την Ινδιάνα που γεννήθηκε σα σήμερα στις 9 Ιουλίου, το 1935, στην Αργεντινή, κοντά στα σύνορα της Βολιβίας.

Άγνωστη στην Ελλάδα η Μερσέδες Σόσα. Είχε εμφανιστεί το 1989 στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Καισαριανή, και κατά καιρούς τραγούδησε με Μούσχουρη, Φαραντούρη, Χάρις Αλεξίου, Διονύσιο Σαββόπουλο.

Η Μερσέδες Σόσα, λένε, ήταν πολιτικοποιημένη τραγουδίστρια. Στρατευμένη. Δεν θα το έλεγα αυτό. Πρώτα θα πεις ότι έβγαινε από μέσα της μία οικουμενική φωνή, καθαρή και ήρεμη, με τρυφερότητα και θυμό. Μία καλλιτέχνις της ηπείρου της. Της Λατινικής Αμερικής. Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου το 2009.

Διαβάστε ακόμα:

Αθόρυβη ζωή, μνημειώδες έργο