Η ΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

 

Ο Εμμανουήλ Κριαράς γεννήθηκε το 1906, σα σήμερα 28 Νοεμβρίου, και τελείωσε, πλήρης ημερών, στις 22 Αυγούστου 2014, στα 108 χρόνια του. Είναι λίγο να τον πεις σπουδαίο φιλόλογο τον βυζαντινολόγο και νεοελληνιστή Εμμανουήλ Κριαρά. Τον περιγράφουν διοπτροφόρο και με επιμελημένο λαιμοδέτη σε χρώμα παπιγιόν όταν ήταν φοιτητής.

Μία ζωή εργασιομανής. Το τελευταίο του βιβλίο το έγραψε, μάλλον επιμελήθηκε την έκδοση παλαιού βιβλίου του το 2012, σε ηλικία 106 χρονών.

Θυμάμαι και δεν θα ξεχάσω την κουβέντα του σε μία συνέντευξή του, όταν είχε ξεπεράσει τα 100 και συνέχιζε να βρίσκεται σε δράση και παραγωγή πνευματική.

-Είμαι ακόμα ερωτευμένος, με την γυναίκα μου.

Θα μ' έπαιρναν τα δάκρυα. Η γυναίκα του, ομότεχνη, επίσης καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, την οποία είχε παντρευτεί το 1936, η Αικατερίνη Στριφτού είχε πεθάνει από το 2000. Και επειδή ήταν πεθαμένη; Αυτός συνέχιζε να είναι ερωτευμένος μαζί της. Με τη μνήμη της. “Αν ήταν να αναστηθεί η σύζυγός μου...”, αναστέναξε.

-Ναι, ο έρωτας είναι ό,τι πιο ζωντανό σε κρατάει στη ζωή, είπε ο σοφός Κριαράς που και 100 χρονών αισθανόταν ερωτικά, με την γυναίκα του. Την νεκρή γυναίκα του.

Διαβάστε ακόμα:

Ευτυχία, όχι λύπη για το θάνατο του Κριαρά