ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΙΚΗ Η «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

 

Η «Φιλική Εταιρεία» άναψε τη φλόγα της Επανάστασης του 1821. Μια εντελώς συνωμοτική ομάδα από αληθινά ένθερμους πατριώτες που δεν άντεχαν να ζήσουν και να πεθάνουν με την Ελλάδα τους σκλαβωμένη στον ασιάτη βάρβαρο κατακτητή. Τελικά, στην πορεία στράβωσε ο έργο.

Μιλάμε για την «Φιλική Εταιρεία» που πρωτοξεκίνησε ανήμερα του Τιμίου Σταυρού, σα σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου πριν από 202 χρόνια. Μήπως δεν ζούμε στην Ελλάδα και γι' αυτό δεν ακούσαμε κάτι επετειακό, μια κάποια εκδήλωση που να θυμίζει, που να τιμά την ημέρα εκείνη του 1814 στο σπίτι του Νικολάου Σκουφά, στην Οδησσό, όπου αύτός βρέθηκε μαζί με τον Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Θανάση Τσακάλωφ.

Αυτοί οι τρεις είναι και θεωρούνται οι πρωτοενεργοί, οι πρωτοστάτες της Φιλικής Εταιρείας, που σύντομα έβγαλε ρουφιανές, καρφώματα, συκοφαντίες κι άλλα συναφή, όσα χαρακτηρίζουν τον Έλληνα στη μεγάλη Ιστορία του. Δεν είναι λίγοι οι φιλικοί που δολοφονήθηκαν μπαμπέσικα ως προδότες από συνωμότες συντρόφους. Και όσο διαρκούσε η επανάσταση τόσο όλοι ξεχνούσαν, απομακρυνόντουσαν από το πνεύμα της Φιλικής Εταιρείας. Το ιστορικό υλικό είναι πλουσιότατο και ξεκάθαρο. Δεν επιτρέπει παρερμηνείες και παραμυθίες.

Το άλλο το το περίεργο. Ο Έλληνας από την αρχαιότητα αλλά και υστερότερα πάντα κινούνταν στο φως, μακρυά από το σκοτάδι, δεν του ταιριάζουν τα μασωνικά μυστήρια. Τα οποία, βέβαια, ήταν απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να προστατευθεί η μυστικότητα και να περπατήσει η ιερή υπόθεση της απελευθέρωσης.
Είχε θρησκευτικό χαρακτήρα η μύηση του υποψήφιου φιλικού και ο Όρκος του δινόταν παρουσία ιερέως. Η οργάνωση αντέγραψε κώδικες του μασονισμού, που την εποχή εκείνη κυριαρχούσε στους φιλελεύθερους και προοδευτικούς κύκλους της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα:

Το χιτλερικό πογκρόμ κατά των ρωμιών της Πόλης