Η ΚΗΔΕΙΑ 160 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

 

Κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή αιτία του θανάτου του. Ανήμερα των αμερικάνικων εκλογών τον βρήκαν στα 40 του χρόνια σ' ένα παγκάκι, αναίσθητο, σε κατάσταση παραληρήματος. Τον πήγαν σε νοσοκομείο και μετά από τέσσερις ημέρες πέθανε. Από τι; Σύφιλη. Επιληψία. Λύσσα. Δηλητήριο. Αλκοολισμός. Δολοφονία.

Όλα παίζουν, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ένα σωρό βιογράφοι του και μελετητές του έργου του ψάχνουν ακόμα. Το πιθανότερο να πήγε από λύσσα. Την άλλη μέρα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί σε κωματώδη κατάσταση, ούρλιαζε κατ’ αγνώστων, μέσα σε σύννεφο παραισθήσεων.

Η κηδεία του έγινε 160 χρόνια μετά το θάνατό του! Με τιμές σ΄ένα ομοίωμα του ποιητή, ο δε τάφος του αποτελεί αξιοθέατο στη Βαλτιμόρη. Πέθανε το 1849 και για 60 χρόνια από το 1949 ένας άγνωστος με το δικό του τρόπο θυμόταν τον Αμερικάνο πατέρα των ιστοριών τρόμου. Δεν σταμάτησε να αφήνει λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα μ' ένα μπουκάλι κονιάκ στον τάφο του αλκοολικού Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Οι ειδικοί κάνουν... ψυχογράφημα στα διηγήματά του Αμερικάνου που επηρέασε την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτό που λέγεται αστυνομικό μυθιστόρημα, θρίλερ, μυστήριο, γεννήθηκε με αφορμή όσα συνέγραψε ο Edgar Allan Poe, ο γοτθικός, ο μελαγχολικός που πέθανε σα σήμερα, 7 Οκτωβρίου.

Δυο χρονών έμεινε ορφανός από τους θετούς γονείς του, θεατρίνους σε μπουλούκια, και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Δεν είχε στον ήλιο μοίρα, δεν ήξερε τι να κάνει, δεν αντελήφθη κανείς την αξία του και για να έχει να φάει κατατάχθηκε στον στρατό. Δεν ήταν γεννημένος καραβανάς, όμως.

Άρχισε να ψιλοδουλεύει ως δημοσιογράφος, παντρεύτηκε μια 13χρονη ξαδέλφη του που όταν αυτή πέθανε, έφθασε στο παρά ένα πριν την εκκλησία να παντρευτεί μια ποιήτρια.
Στο μεταξύ πίνει και χάνει λεφτά στον τζόγο. Ποτέ δεν τα κατάφερε να ελέγξει την ζωή του, την ξόδεψε στις ουσίες και στο ποτό. Είχε ανάγκη να φτιάχνεται, να ξεχνιέται ο συγγραφέας με την αναλυτική φαντασία, τις εσωτερικές αναζητήσεις σε μια ζωή προσωπικής πλήξης.

Διαβάστε ακόμα:

Το άλογο δεν πάτησε χώμα, μόνο κουφάρια σκοτωμένων