ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

 

Στα σχολεία διδάσκεται ο Όμηρος, που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πότε, ούτε στο περίπου, έγραψε τα έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ποιο, αλήθεια, έπος και ποιο ποίημα γράφτηκαν στους καιρούς μας, έστω πριν 200 και 500 χρόνια; Να, ένα ζήτημα άξιο μελέτης.

Όπως και η Αινειάδα, οι περιπέτειες του Λατίνου Αινεία, το επικό ποίημα του Βιργίλιου. Πολιτιστική κληρονομιά των Ιταλών Ένα αριστούργημα, αισθητική τελειότητα, η Αινειάδα είναι δομημένη και μιμείται την «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Συμπέρασμα πρώτο. Δεν ξαναγεννιέται Όμηρος και Βιργίλιος, Σαίξπηρ και Τολστόϊ. Κάτι σημαίνει αυτό. Δεν τους θέλει αυτούς σήμερα ο κόσμος, δεν τους έχει ανάγκη. Ίσως, από την άλλη, και ο κόσμος να παίζει μπάλα σήμερα έτσι που να μην προκαλεί τα μεγάλα πνεύματα. Να μην τα γεννάει, να μην τα ξυπνάει. Όλα παίζουν.

Ο Publius Vergillius Maro, όπως αποκαλείται ο Βιργίλιος γεννήθηκε σ’ ένα χωριό, που σήμερα το λένε Βιργίλιο, στη Βόρεια Ιταλία, από φτωχούς γονείς και στα 18 βρέθηκε στη Ρώμη να σπουδάσει ρητορική, ιατρική, αστρονομία. Άκουσε ότι στη Νάπολη υπήρχε ένας επικούρειος φιλόσοφος, ο Σείρων, και τράβηξε να τον βρει. Κατάλαβε ότι του άρεσε η ποίηση κι όταν επέστρεψε στην Ρώμη γνωρίστηκε με τον πλούσιο Γαϊο Μαικήνας, ευεργέτη καλλιτεχνών και υπεύθυνο «υπουργό» πολιτισμού του αυτοκράτορα Οκταβιανού.

Παραγγελιά του αυτοκράτορα ήταν η «Αινειάδα» που την ολοκλήρωσε σε δέκα χρόνια ο Βιργίλιος, γεννηθείς το 70 π.Χ.. Πέθανε σα σήμερα 21 Σεπτεμβρίου, το 19 μ.Χ., σ’ ένα ταξίδι του στη Ελλάδα. Προσβλήθηκε από ελονοσία στα Μέγαρα.

Ο Αινείας συμβολίζει την μυθική αποστολή, το πεπρωμένο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το παλληκάρι στο έπος του Βιργίλιου ξεκινάει, όπως ο Οδυσσέας, απ’ την Τροία και φθάνει στην Ιταλία και ιδρύει την Ρώμη, αφού πέρασε ένα σωρό βάσανα.

Οι χριστιανοί έφθασαν να πουν προφήτη τους τον Αινεία! Φοβερά πράγματα. Επειδή σε κάποια στροφή στην Αινειάδα ο Βιργίλιος γράφει ότι ένα παιδί θα έρθει και θα αλλάξει τον κόσμο. Ήρθε; Ήρθε λένε οι χριστιανοί. Άλλαξε τον κόσμο; Όχι, δεν τον άλλαξε. Ε, τότε τι σόϊ προφήτης είναι ο ποιητής;

Διαβάστε ακόμα:

Ο πούστικος ρόλος της Αγγλίας και το παπαδαριό