ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

 

Στις 21 Οκτωβρίου το 2014 πέθανε ο Μπεν Μπράντλυ, όνομα θρυλικό της αμερικάνικης δημοσιογραφίας, επί 23 χρόνια διευθυντής της Ουώσιγκτον Ποστ. Της εφημερίδας που στα χρόνια του Μπράντλυ κέρδισε 17 βραβεία Πούλιτζερ.

Δύο Αμερικάνοι δημοσιογράφοι απεκάλυψαν το σκάνδαλο Watergate στην Washington Post όμως με την καθοδήγηση και στήριξη του Μπεν Μπράντλυ, που κυκλοφορούσε στη ζωή, ανήκε στην ελίτ της κοινωνίας, που είχε γνωριμίες και επαφές με προέδρους των ΗΠΑ (στη φωτό με τον Μπάρακ Ομπάμα), όμως ήταν δημοσιογράφος.Έκανε δημοσιογραφία, όμως.

Πουλάνε τα παραμύθια. Ότι στην κραταιά Αμερική όλοι είναι πουλημένοι. Ότι έντιμοι και αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, στοχαστές, πολιτικοί υπάρχουν στη μικρή βασανισμένη Ελλάδα. Να, όμως, που και στην Αμερική φυτρώνουν άτομα μαστουρωμένα με το ναρκωτικό της ανεξαρτησίας. Που κυκλοφορούν για το γαμώτο τους. Και λέγε εσύ επειδή έχει ''κολλητηλίκια'' με τους ισχυρούς του κατεστημένου.

Αν το έπαιζε Άγιον Όρος, δηλαδή ξεκομμένος από τη ζωή, ο Μπράντλυ δεν θα έβγαζε στη φόρα, όπως έκανε π.χ. τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το 1971. “Τι μαλακίες είναι αυτές που λέει η κυβέρνηση, ότι πάμε καλά, δεν πάμε καθόλου καλά, ορίστε τα στοιχεία...”. Αυτός ήταν ο Μπράντλυ, που τον επόμενο χρόνο, το 1972 με την αποκάλυψη του σκανδάλου Watergate καθάρισε τον πρόεδρο Νίξον, τον υποχρέωσε να παραιτηθεί.

Pulitzer Prize. Αμερικάνικη υπόθεση. Βραβεία μόνον για Αμερικανούς. Ειδική επιτροπή του πανεπιστημίου Κολούμπια απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία, όπως τα έχει ορίσει το ίδρυμα Πούλιτζερ. Πρόκειται για τον Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγρικής καταγωγής Αμερικάνο δημοσιογράφο και εκδότη που πέθανε στις 29 Οκτωβρίου, το 1911.

Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν το 1917 και αφορούν την έντυπη δημοσιογραφία. Βραβεία για ρεπορτάζ, σχόλιο, γελοιογραφία, φωτογραφία, αλλά και για λογοτεχνικά κείμενα, από το 1943 και για μουσικές συνθέσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Πολυεθνικός και διαχρονικός