ΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!

 

Οι Γερμανοί όταν μπήκαν στην Αθήνα το 1941 σκέφθηκαν να μετατρέψουν σε οχυρό την Ακρόπολη. Καθόλου περίεργο. Δεν ήταν οι πρώτοι. Έστησαν αντιαεροπορικά πυροβόλα. Στη συνέχεια οι Ιταλοί τοποθέτησαν όλμους και πυροβόλα και τσιμεντένιες αποθήκες πυρομαχικών. Δεν ήταν τα χειρώτερα που γνώρισε το Νο1 σημείο αναφοράς του Δυτικού Πολιτισμού, η Ακρόπολη.

Στην γερμανική κατοχή η Ακρόπολη ήταν στρατιωτική περιοχή, που απελευθερώθηκε από τους Άγγλους στα Δεκεμβριανά, το 1944. Αυτά είναι τα φρέσκα, για να πάμε αρκετά πίσω, τρεις περίπου αιώνες.

Εμφανίζεται στον Πειραιά το 1687 ο Βενετός στρατάρχης Φραγκίσκο Μοροζίνι με 8.000 φαντάρους και μαζύ με το πυροβολικό του κατευθύνεται στην Αθήνα. Οι Τούρκοι, κοντά στους 800 οπλισμένους με 2.500 αιχμαλώτους, γυναικόπαιδα από την Αθήνα, ταμπουρώνονται στην Ακρόπολη. Ο Μοροζίνι στήνει τα κανόνια του και ψάχνει ανεπιτυχώς κάτω από το έδαφος να βρει την παληά υπόγειο άνοδο στην Ακρόπολη και να αιφνιδιάσει την οθωμανική φρουρά.

Αφού οι Τούρκοι δεν δέχθηκαν να παραδοθούν, ο Βενετός ξεκινάει την πολιορκία με μια κανονιά που ανατινάσσει την πυριτιδαποθήκη και τα πυροβόλα των αντιπάλων στον πύργο των Προπυλαίων. Την επόμενη, άλλη κανονιά των Βενετών καταστρέφει τη στέγη του Παρθενώνα και παρασύρει κίονες, σωριάστηκαν 17 από τους 46. Τρεις μέρες μετά οι Τούρκοι παραδόθηκαν, μετά από νταραβέρι και συμφωνία με τον πολιορκητή.

Οι Τούρκοι εγκατέλειψαν στην Ακρόπολη τα όπλα τους αλλά και τους δούλους τους από την Αβυσηνία, που λόγω μαύρου χρώματος ήταν τότε πολύ της μόδας σαν υπηρέτες στην Ευρώπη. Θα τους έπαιρνε ο Μοροζίνι για να κονομήσει. Τα 2.500 γυναικόπαιδα οι Τούρκοι τα πήραν μαζύ τους στην Σμύρνη.

Έξι μήνες έμεινε στην Αθήνα ο Μοροζίνι και είχε σκεφθεί να ανατινάξει όλη την Ακρόπολη, να την αχρηστεύσει σα φρούριο. Δεν το έκανε, όμως, διότι θα του κόστιζε πολλά λεφτά αυτή η επιχείρηση με τόσα πολλά εκρηκτικά. Ήδη είχε ξοδέψει αρκετά συντηρώντας φρουρά μισθοφορική επάνω στο Βράχο.

Πριν φύγει ο Μοροζίνι, κλασικός βάρβαρος του δυτικού πολιτισμού, είπε να πάρει μαζύ του ένα ενθύμιο απ’ την Ακρόπολη. Προσπάθησε να αρπάξει το κεντρικό άγαλμα του Ποσειδώνα από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, αλλά η απόσταση των γλυπτών απέτυχε, έπεσαν στο έδαφος και έγιναν κομμάτια. Έτσι δεν επέμεινε στη λεηλασία του.

Διαβάστε ακόμα:

Εκρυψαν τα αρχαία της Ακροπόλεως σε λακούβες