ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

 

Η ανακαίνιση του Μουσείου Πικάσο στο Παρίσι κόστισε 52 εκατομμύρια ευρώ και την καριέρα της προέδρου του. Η μεγαλύτερη συλλογή έργων του ζωγράφου, επιτέλους, υποδέχεται ξανά το κοινό μετά από περιπέτειες και διαμάχες πέντε ετών.

Tο 1979 η οικογένεια Πικάσο – υπό την καθοδήγηση του Claude Picasso – θα προχω­ρήσει σε μια τεράστια δωρεά προς το γαλ­λικό κράτος, προκειμένου να αποπληρώ­σει τον υπέρογκο φόρο κληρονομιάς: Συ­νολικά 5.000 πίνακες, σχέδια, σκίτσα, γλυπτά, κεραμικά, χαρακτικά και εικονογρα­φήσεις, 200.000 αντικείμενα από το προσωπικό του αρχείο και 150 έργα άλλων ει­καστικών από την ιδιωτική του συλλογή, μεταξύ των οποίων Ντεγκά, Σεζάν, Ρού­σο κ.ά., βρίσκουν μόνιμη στέγη στο Hotel Sale, μια ιστορική έπαυλη του 17ου αιώ­να στην παριζιάνικη συνοικία Μαρέ. Το Μουσείο Πικάσο θα ανοίξει πανηγυρικά τις πύλες του στο κοινό το 1985, έχοντας να επιδείξει τη μεγαλύτερη συλλογή έρ­γων του ζωγράφου στον κόσμο.

Πριν από πέντε χρόνια, αποφασίστη­κε το κλείσιμο του μουσείου για ριζική ανακαίνιση. Μετά από σειρά αναβολών και καθυστερήσεων, πριν από λίγες μέρες, γιόρτασε την 133η επέτειο από τη γέννηση της σημαντικότερης ίσως καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας του προηγούμενου αιώνα.

Αναλυτικά όλο το άρθρο με τα κληρονομικά και το μουσείο στο www.nikosonline.gr